Kako solarni paneli funkcionišu kada je oblačno | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako solarni paneli funkcionišu kada je oblačno

Solarni paneli generišu energiju i kada je oblačno, ali su najefikasniji na direktnoj sunčevoj svetlosti.

 Kako solarni paneli rade kada je oblačno, korišćenje struje noću Izvor: Pexels

Sunce je dostupan i čist izvor energije, a solarni paneli nam pomažu da njegovu svetlost pretvorimo u električnu energiju koja će napajati naš dom. Međutim, postoje mnoge zablude u vezi ovih uređaja, a jedna od njih jeste da ne funkcionišu u periodima bez direktne sunčeve svetlosti.

"Panel uvek funkcioniše. Pitanje je samo koliko struje proizvodi na osnovu dostupne količine svetla", kaže Džejms Fenton, direktor Centra za solarnu energiju u Floridi. On dodaje da ovo znači da proizvodi struju čak i noću, odnosno kada ima bar malo okolnog svetla (ulično, pun mesec i sl.). U ovom periodu dana, ukoliko kupite solarni panel, videćete da je proizvodnja blizu nule, ali ne i nula.

Međutim, šta se dešava u momentima kada je oblačno ili pada kiša? Hajde da vidimo.

Koliko struje proizvode solarni paneli kada je oblačno

Solarni paneli će proizvoditi struju sve dok postoji svetlost koju mogu da apsorbuju. Ovo znači da se proizvodnja nastavlja čak i kada je oblačno, kada pada kiša, ali i u momentima bez direktne sunčeve svetlosti - naravno, ne tako efikasno kao u idealnim uslovima.

"Čak i kada je oblačno ili kada pada kiša, dobićete neku količinu električne energije", kaže Fenton. "Kada je zaista oblačno, solarni paneli će proizvoditi polovinu struje koju biste dobili da je sunčan dan".

Ne treba da vas brine ni kiša. Solarni paneli su vodootporni, a kiša će zapravo pomoći da se spere prljavština koja se nakupila, zbog čega će po lepom vremenu paneli raditi efikasnije.

Kako se snabdevati strujom noću pomoću solarnih panela

Kao što kaže Fenton, proizvodnja struje noću pada blizu nule, te se postavlja pitanje kako se snabdevati strujom noću ukoliko instalirate solarne panele. Međutim, postoji način.

Jedan od načina snabdevanja strujom noću je pomoću baterije. Višak proizvedene struje koju domaćinstvo ne potroši će puniti bateriju, koja će u periodima slabe proizvodnje snabdevati domaćinstvo. Nažalost, baterije ovog tipa su veoma skupe, i mogu koštati koliko i sami paneli u zavisnosti od vrste i kapaciteta.

Međutim, ukoliko je domaćinstvo pre instalacije bilo povezano na električnu mrežu, oni koji se odluče na solarne panele ne moraju da se automatski isključe. Ovim hibridnim sistemom, potrebe domaćinstva za električnom energijom su izmirene danju, dok se noću snabdevaju sa mreže, bez potrebe da za kupovinom baterije.

Ukoliko su solarni paneli nešto o čemu razmišljate, obavezno pročitajte koje vrste solarnih panela postoje, i zašto je važno koji ćete odabrati.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sabe

Mene interesuje kakvo je stanje sa placanjem racuna, da li visak struje moze da se prodaje eps-u, posto znam da u nekim zemljama preko leta mozes da odes u minus sa racunom za struju ako imas vise proizvodnje nego potrosnje.

Tv

@Sabe Imaš emisiju marka žvaka na youtubetu gde skoro detaljno to opisuju.

sasa

u prvoj recenici je autor verovatno hteo da kaze efikasniji umesto efektivniji. efikasnost se odnosi na mokentalni ucinak, a efektivnost na dugotrajniju efikasnost - a posto se razdvajaju dva specificna vremenska uslova koja ne mogu da koegzistiraju, ovde treba pricati o efikasnosti tokom oblacnih dana, i ukupnoj efektivnosti solarnih panela tokom cele godine.