Naučnici tvrde da su odgonetnuli tajnu misterioznog objekta | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici tvrde da su odgonetnuli tajnu misterioznog objekta

Uprkos objašnjenju za čudno ponašanje prvog poznatog međuzvezdanog posetioca, naučnici i dalje ne mogu da se slože.

 Oumuamua misteriozni objekat rešena misterija ubrzanja Izvor: European Southern Observatory

Kada se 2017. godine Oumuamua, prvo poznato telo koje je stiglo izvan našeg Solarnog sistema, približilo Suncu, astronomi su 11 dana sakupljali podatke o ovom čudnom objektu. U javnosti je kao bomba odjeknula vest da neki naučnici ne isključuju mogućnost da je u pitanju vanzemaljska tvorevima, a priču je dodatno podgrevala nemogućnost zajednice da odgonetne njegova svojstva. Ipak, čini se da je misterija rešena.

Oumuamua je u naš solarni sistem ušao iz pravca zvezde Vega, koja je udaljena 25 svetlosnih godina od Zemlje, a stvari su postale veoma interesantne dok je prolazio pored Sunca. Umesto da uspori tokom udaljavanja od naše zvezde, kao što to čine drugi objekti u svemiru pod uticajem snažne gravitacije, Oumuamua je zapravo ubrzao i ostavio naučnike u čudu. Nisu pomogli ni njegov neobičan sastav i oblik nalik tompusu. Ovo svemirsko telo je previše reflektovalo svetlost da bi bilo komad tipičnog svemirskog kamena ili leda, a šanse da se prirodno postigne geometrija kakvu ima su toliko male da je deo naučne zajednice odmah upalio crvene lampice.

 Oumuamua putanja Izvor: NASA

Misterija rešena?

Međutim, Dženifer Bergner, ekspert astrohemije na kalifornijskom univerzitetu Berkli, smatra da je odgonetnula misteriju iza ubrzanja koje je primećeno. Kako navodi, odakle god da je Oumuamua stigao, počeo je svoje putovanje kao objekat nalik kometi, bogat vodom. Tokom svog međuzvezdanog putovanja, bombardovan je kosmičkim zracima koji su deo njegove vode pretvorili u vodonik, koji je ostao zarobljen u njegovoj unutrašnjosti. Kada se Oumuamua približio Suncu, toplota je dovela do otpuštanja vodonika, koji je ovom telu poslužio kao pogon i ubrzao njegovo kretanje.

Deril Seligman, koautor ove studije, rekao je da je Bergner u pravu o zarobljenom vodoniku. "Imali smo toliko glupih ideja, poput vodoničnih santi leda i drugih ludačkih stvari, a u pitanju je najjednostavniji odgovor".

Nisu svi ubeđeni

 oumuamua.jpg Izvor: European Southern Observatory

Avi Leb, profesor na Harvardu koji je prvi u javnost izneo tvrdnje o vanzemaljskoj tvorevini, je odbacio novo objašnjenje. U izjavi za AFP, Leb je rekao da su tvrdnje o kometi bez repa kao "tvrdnje da je slon zebra bez šara", pomenuvši rep komete 2I/Borisov, drugog posetioca iz međuzvezdanog prostora koji je otkriven 2019. godine.

Ni Roman Rafikov, profesor na Kembridžu, nije ubeđen, nazvavši novu teoriju "veoma sumnjivom", iako tvrdi da preferira bilo kakvo objašnjenje u odnosu na ono koje spominje vanzemaljce. Rafikov kaže da je prethodno demonstrirao da bi ispuštanje zarobljenog gasa dramatično promenilo brzinu okretanja tela - što se nije desilo.

Da li ste videli kako će izgledati novo svemirsko odelo koje će astronauti nositi na Mesecu?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA