Da li je veštačka inteligencija upravo pronašla vanzemaljce? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je veštačka inteligencija upravo pronašla vanzemaljce?

Institut za potragu za vanzemaljskom inteligencijom (SETI) saopštio je da je njihov AI algoritam pronašao osam radio signala koji možda potiču od vanzemaljaca.

 SETI veštačka inteligencija pronašla 8 radio signala vanzemaljci Izvor: Pixabay

Postoje li vanzemaljski oblici života u svemiru? Pitanje koje je vekovima mučilo čovečanstvo, ali i pitanje na koje Institut za potragu za vanzemaljskom inteligencijom (SETI) aktivno traži odgovor već 38 godina. Međutim, možda ga je upravo dobio zahvaljuju veštačkoj inteligenciji koja je pronašla osam radio signala koji su potencijalno vanzemaljskog porekla.

U saopštenju za javnost, SETI institut je objavio da je istraživanje, koje je predvodio Piter Ma, zajedno sa njihovim, ali i istraživačima koji rade na Breakthrough Listen projektu, primenio duboko učenje i uposlio veštačku inteligenciju da "pročešlja" kroz prikupljena osluškivanja obližnjih zvezda koje su naučnici već pretraživali pre 6 godina. Rezultat je osam prethodno neidentifikovanih i potencijalno zanimljivih signala.

"Ukupno smo prošli kroz 150 terabajta podataka o 820 obližnjih zvezda, prethodno pretraživanih 2017. klasičnim tehnikama, za koje se smatralo da oskudevaju zanimljivim signalima", rekao je Piter Ma, glavni autor.

Nakon što su pustili veštačku inteligenciju da odradi posao, istraživači su ručno proverili dobijene rezultate kako bi ih potvrdili, a detektovani signali su imali nekoliko ključnih karakteristika:

  • Signali su bili uskopojasni, što znači da su imali usku spektralnu širinu, reda veličine samo nekoliko herca. Signali izazvani prirodnim pojavama obično su širokopojasni
  • Signali su imali stope pomeranja različite od nule, što znači da su signali imali nagib. Takvi nagibi mogu ukazivati da poreklo signala nije lokalno
  • Signali su se pojavili tokom opservacija izvora, ali ne i izvan izvora. Ukoliko signal dopire iz određenog nebeskog izvora, pojavljuje se samo kada je teleskop usmeren ka meti i nestaje kada se "skrene pogled". Radio smetnje ljudskog porekla se obično javljaju u oba slučaja zbog blizine izvora.

Naravno, naučnici tek treba da potvrde šta je izvor ovih radio talasa, pa još uvek ne idu toliko daleko da daju zaključak da se radi o vanzemaljskom izvoru, ali nema sumnje da će, čak i ako se ispostavi drugačije, tehnika upotrebe veštačke inteligencije značajno ubrzati buduću potragu.

Potraga za vanzemaljskom inteligencijom se zapravo zasniva na traženju dokaza o postojanju tehnologije izvan Sunčevog sistema koje je neka vanzemaljska civilizacija potencijalno razvila, a najčešća tehnika je osluškivanje radio signala. Naučnici smatraju da su radio signali odličan način za slanje informacija na ogromnim distancama, jer brzo prodiru kroz oblake prašine i gasove koji se nalaze u svemiru, a to čine brzinom svetlosti, odnosno 20.000 puta brže od naših najboljih raketa. Mnogi SETI napori koriste džinovske antene kako bi osluškivali radio signale, ali će za par godina dobiti značajno pojačanje kada bude završena izgradnja najvećeg radio-teleskop na svetu.

Pogledajte kako će najveći radio-teleskop na svetu izgledati:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA