Počela izgradnja najvećeg radio-teleskopa na svetu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela izgradnja najvećeg radio-teleskopa na svetu

Autor Ilija Baošić

Očekuje se da će novi radio-teleskop proučavati rani univerzum, tamnu energiju, ali i moći da traži tragove vanzemaljskog života.

 Počela izgradnja SKA najvećeg radio teleskopa na svetu Izvor: YouTube / Department of Industry, Science and Resources

Astronomi su sada korak bliže nadogradnji svojih tehnoloških sistema, jer je Australija počela izgradnju svog dela Kvadratnog kilometarskog postrojenja (SKA), sistema koji bi trebalo da postane najveći radio-teleskop na svetu.

Australijski deo sistema, SKA-Low, oslanjaće se na 131.072 antene u obliku jelki i nalaziće u Vadžari okrugu na zapadu zemlje. Kao što i samo ime kaže, postrojenje će se fokusirati na niske frekvencije signala, a očekuje se da će biti osam puta osetljiviji od postojećih teleskopa, kao i da će mapirati kosmos oko 135 puta brže.

Pandan ovom sistemu, SKA-Mid, sa 197 konvencionalnih radio antena, biće postavljen u suvom, nenaseljenom regionu Karu u Južnoj Africi. Taj sistem će proučavati frekvencije srednjeg opsega.

Očekuje se da će kombinovano postrojenje, prvobitno zamišljeno 1991. godine, transformisati radio-astronomiju i uglavnom će biti od pomoći za proučavanje ranog univerzuma, pružajući novi uvid u formiranje prvih zvezda tokom perioda rejonizacije. Međutim, takođe bi trebalo da pomogne u istraživanju tamne energije i njenog potencijalnog uticaja na kosmičku ekspanziju.

Ekstremna osetljivost ovog sistema može čak biti korisna u potrazi za vanzemaljskim životom, iako će njegova rezolucija ograničiti najdetaljnije pretrage na relativno bliske zvezda. Direktorka Sara Pirs rekla je da bi teleskopi mogli da uoče aerodromski radar na planeti udaljenoj desetinama svetlosnih godina od Zemlje.

Očekuje se da će radovi na SKA sistemu biti gotovi do 2028. godine, a nakon toga će biti potrebno neko vreme da naučnici prikupe i dešifruju rezultate. Međutim, kao i sa Džejms Veb svemirskim teleskopom, očekuje se da će se dugo čekanje na kraju itekako isplatiti. Ovo je generacijska promena koja bi mogla da pruži nove uvide u univerzum, ali ne samo više detalja - Pirs očekuje da će SKA oblikovati "sledećih 50 godina radio-astronomije".

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA