Džejms Veb uslikao neobičnu strukturu koncentričnih prstena u svemiru | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džejms Veb uslikao neobičnu strukturu koncentričnih prstena u svemiru

Autor Ilija Baošić

Slično godovima na panju, naučnici pomoću koncentričnih prstenova prašine mogu da prate protok vremena.

 Džejms Veb uslikao koncentrične prstenove prašine WP 140 sistema Izvor: NASA, ESA, CSA, STScI, NASA-JPL, Caltech

Teleskop Džejms Veb je uspeo da uhvati veoma neobičan prizor u svemiru. Naime, otkriven je strukturalni šablon prašine oko dve zvezde koji prati protok vremena, slično kao godovi na panju. Slika, za koju su zaslužne ESA i Laboratorija za mlazni pogon agencije NASA, prikazuje 17 koncentričnih prstenova sačinjenih od čestica prašine koje okružuju sistem WR 140.

Sistem WR 140 se sastoji od dve zvezde. Prva zvezda je tipa O, najveća i najtoplija klasa zvezda koju poznajemo. Druga je Volf-Rajeova zvezda, klasa masivnih zvezda koje su toliko energične da izbacuju većinu svog vodonika u okolinu, a neretko i ugljenika ili azota. Ova dva giganta kruže jedan oko drugog dovoljno blizu da je za jedan obilazak potrebne manje od osam godina, iako je orbita prilično ekscentrična.

 WP 140 sistem Izvor: NASA/JPL-Caltech

Zbog svoje visoko energične prirode, zvezdani vetrovi obe zvezde izbacuju mnogo materijala u okolni prostor, a na mestima gde se odvija međusobna interakcija tih vetrova, pritisci mogu postati dovoljno veliki da se vetrovi kondenzuju u čestice prašine. Zahvaljujući orbitalnoj dinamici, ovo rezultira delimičnom prstenastom strukturom.

"Svaki prsten je nastao kada su se dve zvezde približile i njihovi zvezdani vetrovi susreli, sabijajući gas i formirajući prašinu", objašnjava Evropska svemirska agencija. "Orbite zvezda ih spajaju otprilike jedom u osam godina, a poput godova na panju, ovi prstenovi označavaju protok vremena".

WP 140 koncentrični prstenovi
Izvor: NASA Jet Propulsion Laboratory

Slika takođe pokazuje moć instrumenata Džejms Veb teleskopa - pre ove slike, naučnici koji su koristili zemaljske teleskope mogli su da vide samo dva prstena prašine oko WP 140.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA