Naučnici ne mogu da objasne solarni vrtlog koji se pojavio na površini Sunca | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici ne mogu da objasne solarni vrtlog koji se pojavio na površini Sunca

Astronome je oduševio solarni vrtlog bluzu severnog pola našeg Sunce, ali objašnjenja za njegov nastanak još uvek nema.

 Solarni vrtlog se pojavio na suncu, naučnici nemaju odgovor Izvor: NASA / GSFC / SDO

Sunce ne prestaje da nas iznenađuje, a najnoviji primer toga je neverovatan solarni vrtlog koji su uočili naučnici agencije NASA. Ovaj nesvakidašnji prizor je rezultat Sunčeve plazme koja se odvojila od površine, a zatim kao tornado zakovitlala oko severnog pola naše zvezde, ostavljajući naučnike u čudu.

Na ovaj neverovatan događaj je ukazala Tamita Skov, naučniča istraživač u Aerospace neprofitnoj korporaciji i nagrađivani edukator, koja je na svom Twitter profilu podelila snimak iz NASA-ine Solar Dynamic opservatorije.

Pogledajte

00:07
Solarni vrtlog
Izvor: NASA / SDO
Izvor: NASA / SDO

Sam vrtlog se pojavio iznad 55. stepena geografske širine Sunca, ali ovo nije prvu put da je naučna zajednica primetila ovu retku pojavu. Skot Mekintoš, solarni fizičar i zamenik direktora u Nacionalnom centru za istraživanje atmosfere rekao je da se solarni vrtlog pojavljuje na istom mestu tokom svakog solarnog ciklusa. Ipak, ovo je prvi put da su astronomi videli vrtlog ovog kalibra, zbog čega su mnogi unutar naučne zajednice uzbuđeni.

Sunce prati 11-godišnji ciklus aktivnosti, a prema Mekintošu, vrtlog se pojavljivao oko 55 stepena geografske širine tokom svakog solarnog ciklusa otkad se vrše posmatranja naše zvezde. Iako još uvek nema objašnjenja zašto nastaje, astronomi veruju da je ova pojava povezana sa načinom na koji Sunce preokreće svoje magnetno polje.

Mekintoš kaže da se mnogi astronomi pitaju zašto se vrtlog pojavljuje baš na tom mestu, samo da bi se pomerio ka polu i nestao, ponavljajući ovaj proces na svakih nekoliko godina, ali odgovora još uvek nema.

Međutim, nadamo se da će predstojeći projekti, kao što je Solar Orbiter koji će lansirati Evropska svemirska agencija, pomoći naučnicima da bolje razumeju ovaj fenomen, jer nas razumevanje solarne aktivnosti može zaštititi od izuzetno opasnih solarnih oluja.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Savo

Kako će objasniti šta se dešava na suncu kada ne znaju ni šta se dešava na zemlji