Tesla srezao cenu električnih automobila u Evropi i SAD | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tesla srezao cenu električnih automobila u Evropi i SAD

Ilon Mask spustio cene svojih električnih automobila na evropskom i američkom tržištu.

 Tesla električni automobili sniženje cena u Evropi i SAD Izvor: Tesla

Nakon postepenog podizanja cena svojih vozila, proizvođač električnih automobila, Tesla, ih je sada drastično smanjio u pokušavaju da privuče nove kupce električnih automobila. Ova sniženja se odnose Evropu i SAD, a u zavisnosti od modela i tržišta dostižu čak 20%.

Ovaj potez, koji je doveo do pada akcija kompanije za 4,5%, usledio je nakon što je izvršni direktor Ilon Mask rekao da zbog recesije i većih kamatnih stopa moraju da održe rast prodaje nauštrb profita, prenosi Reuters. Stabilnija inflacija troškova takođe je bila faktor u snižavanju cena, rekao je portparol kompanije Tesla u Nemačkoj, potvrđujući smanjenje cena na najvećem evropskom tržištu.

"Ovo bi zaista trebalo da poveća obim prodaje u 2023. godini", rekao je u tvitu Geri Blek, investitor kompanije Tesla, koji je ostao optimističan, uprkos nedavnom naglom padu cena akcija. "To je pravi potez".

Nove cene

Kada je u pitanju tržište SAD, Tesla je snizila cene Model 3, Model Y, Model X i Model S električnih vozila. Na primer, cene Model 3 i Model Y automobila su snižene od 6 do 20%, pa Model Y sada košta 52.990 dolara, što je znatno manje u odnosu na 65.990 dolara, koliko je koštao ranije. Naravno, tu su i državne subvencije do 7.500 dolara za mnoge modele električnih vozila, koje su stupile na snagu početkom januara.

Tesla je u Nemačkoj snizio cene Model 3 i Model Y modela između 1 i 16 odsto, a sniženja su viđena i u Austriji, Švajcarskoj i Francuskoj, gde će kupci koji kupe Model 3 za 44.990 evra dobiti dodatno smanjenje cene kroz vladinu subvenciju od 5.000 evra.

Ipak, nisu svi oduševljeni novim cenama. Na nekim forumima, nedavni kupci ovih električnih automobila su se žalili da će ova sniženja dovesti do pada cene polovnih modela i da smatraju da su previše platili. "Sniženje od 10.000 evra te definitivno natera da pomisliš da su platio previše", rekao je jedan član Tesla Drivers and Friends foruma.

Na drugom kraju sveta, u Kini, gde je Tesla prošle nedelje spustio cene od 6 do 13 odsto, novi vlasnici ovih električnih automobila su protestovali ispred dostavnog centra, zahtevajući kompenzaciju razlike.

Subvencije u Srbiji

Kao i SAD i mnoge zemlje u EU, Srbija takođe nudi subvencije za kupovinu električnih vozila. Prošle godine, Uredba Vlade Srbije o subvencionisanju električnih vozila je donesena početkom januara, a prijave su se primale do 31. oktobra. Iako takva Uredba još uvek nije doneta za 2023. godinu, očekuje se da će to uskoro desiti, ali uz mnogo veći ukupni budžet od 260 miliona dinara, pa će kupci novih električnih vozila moći, u zavisnosti od kategorije, da dobiju od 250 do 5.000 evra.

Prošle godine su subvencije za nova vozila bile sledeće:

  • Električni moped ili laki tricikl - 250 evra
  • Motocikli, teški tricikli, laki i teški četvorocikli - 500 evra
  • Hibridi - 2.500 do 3.500 evra (u zavisnosti od emisije ugljen-dioksida)
  • Putnička i teretna vozila na električni pogon - 5.000 evra

Pravo na subvencije u 2023. godini, kao i prošle, imaće fizička i pravna lica, a zahtev za subvencionisanu kupovinu novog vozila sa dokumentacijom od prodavca i potvrdom da je auto na stanju u zemlji, ukoliko ne dođe do nekih izmena, podnosiće se Ministarstvu zaštite životne sredine.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nidža

Preskupe su Tesle za ono što nude u smislu udobnosti i luksuza. Cenovno se svrstavaju u luksuzne automobile, ali oni to nisu. Do nedavno su bili jedina dobra opcija za one koji žele automobil na struju i time opravdavali visoku cenu, ali sad se i to promenilo.

stanko

Koji crni elektricni automobili, da je cena struje kod nas kao sada trenutno u eu niko ne bi ni pomislio da kupi elektricni auto. Punjenje na brzom punjacu je cak i skuplje od rezervoara nekog automobila od 50€ tako da znaju oni zasto spustaju cene. Cene struje su ih ubile u pojam

s

@stanko Na vecini "pumpi", tj. punjaca, ne placa se punjenje elektricnih automobila. Retko u Evropi gde se placa. Problem je sto svi dobro znamo da kada elektricni automobili pocnu da vladaju ima naglo da nabiju cene za punjenje vozila na javnim brzim punjacima, a kod kuce da se puni to je ludilo, em je skupo em sporo. U Srbiji se zna ko moze da izdvoji 60,000+ evra za automobil. Posteni ljudi, jako tesko mogu sebi priustiti takav auto.