James Webb pronašao svoju prvu egzoplanetu - gotovo identičnog prečnika kao Zemlja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

James Webb pronašao svoju prvu egzoplanetu - gotovo identičnog prečnika kao Zemlja

Svemirski teleskop je potvrdio sumnje astronoma da se u sazvežđu Oktant krije egzoplaneta.

 James Webb svemirski teleskop otkrio svoju prvu egzoplanetu Izvor: NASA

Prošla godina je bila vrlo uspešna za agenciju NASA i partnere, pogotovo kada je James Webb svemirski teleskop u pitanju, a 2023. nije mogla bolje da počne, jer je teleskop vredan 10 milijardi dolara sada otkrio svoju prvu egzoplanetu u sazvežđu Oktant - LHS 475 b - koja je od nas udaljena 41 svetlosnu godinu, a čiji prečnik je gotovo identičan Zemljinom.

Konkretno, tim astronoma iz Laboratorije za primenjenu fiziku Univerziteta Džon Hopkins, predvođen Džejkobom Lustig-Jegerom i Kevinom Stivensonom, prvi je uočio naznake o postojanju egzoplanete dok je čeprkao po podacima koje slao TESS satelit agencije NASA, a NIRSpec instrument na James Webb teleskopu je potvrdio njihove sumnje posmatranjem dva prelaza planete ispred svoje matične zvezde. "Nema sumnje da je planeta tamo, podaci Webb teleskopa to potvrđuju", rekao je Lustig-Jeger u saopštenju za javnost.

Kako tvrdi svemirska agencija, među teleskopima koji su danas u upotrebi, samo James Webb poseduje sposobnost da precizno okarakteriše atmosferu ove egzoplanete veličine Zemlje. Tim i dalje radi na tome da, ako je uopšte ima, utvrdi kakva atmosfera obavija ovu stenovitu planetu.

Postoji šansa da će se pokazati da je planeta lišena atmosferskih gasova, ali nije isključeno da krije veoma nisku atmosferu blizu površine. "Atmosfera od 100% ugljen-dioksida je toliko kompaktna da je veoma izazovno otkriti je", kaže astronom.

Međutim, čini se da je temperatura površine planete oko 300° celzijusa. Ako se oblačni pokrivač otkrije u narednim studijama, to bi moglo sugerisati da je na delu planetarni efekat staklene bašte, sličan Veneri. Istraživači su takođe potvrdili da LHS 475 b okruži oko svoje zvezde za samo dva dana. Ovakva orbita bi u našem sunčevom sistemu značila da ne postoji šansa za postojanjem atmosfere, ali kako ova egzoplaneta kruži oko crvenog patuljka, naučnici ne žure sa zaključcima.

Pogledajte slike koje nam je James Webb teleskop slao tokom 2022. godine:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

....

Koja je svrha otkrivanja planeta na koje čovek nikada neće kročiti? Na Mesec se popeli jednom, ako su se uopšte popeli a ovamo istražuju Mars i tamo neke ine planete. Uložili 10 milijardi u teleskop da gledaju u vasioni a pred nosom ne vide šta se dešava i kako su te milijarde mogle da spasu ko zna koliko života.

Očigledno

Da ova planeta nije pogodna ni za kakav život, jer iz teksta jasno proizilazi da je pri kraju svog puta, jer i planete imaju rok trajanja. 100% ugljenmonoksid i temperatura od 300 stepeni to nagoveštavaju. Osim toga predaleko je ovo sazvežđe