Dvostruka eksplozija na površini Sunca, Zemlju će dva dana "tresti" snažna solarna oluja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dvostruka eksplozija na površini Sunca, Zemlju će dva dana "tresti" snažna solarna oluja

Autor Ilija Baošić

Očekuje se da izbačeni materijal iz ekvatorijalne rupe u Sunčevoj atmosferi stigne do Zemlje 1. oktobra.

 Solarna oluja pogađa Zemlju 1. oktobra Izvor: NASA / SDO

Nakon što je Zemlju pogodila iznenadna solarna oluja 26. septembra, sada se očekuje novi udar nakon dvostruke erupcije na površini Sunca koje su izbacile gasovit materijal prema nama.

Kako prognozira agencija NOAA, koja koristi tehnologiju DSCOVR satilita za posmatranje aktivnosti na Suncu, izbačena koronalna masa će stići do Zemlje 1. oktobra, a rezultujuća solarna oluja bi mogla da bude snažnija od ostalih koje smo videli u poslednje vreme.

Kako se navodi na SpaceWeather sajtu, "Tok solarnog vetra se približava Zemlji i mogao bi da izazove geomagnetnu oluju klase G2 kada stigne 1. oktobra. Gasovit materijal je potekao iz ekvatorijalne rupe u sunčevoj atmosferi".

Ukoliko je verovati prognozama, čini se da je naša planeta imala sreće, jer će nas izbačena koronalna masa samo "okrznuti", a kako izgleda tok ovih čestica možete videtu u sledećem videu:

Pogledajte

00:18
Solarna oluja pogađa Zemlju 1. oktobra
Izvor: NOAA
Izvor: NOAA

Ipak, kako predviđa NOAA, Zemlja će dva dana osećati posledice ove geomagnetne oluje. Efekte oluje indeksa Kp5 ćemo početi da osećamo oko ponoći, nakon čega se očekuje da ona preraste u oluju klase G2. Sledećeg dana, odnosno 2. oktobra, ne očekuje se da indeks pređe Kp5 (klasa G1), ali će ipak trajati većinu dana.

 Solarna oluja pogađa Zemlju 1. oktobra Izvor: NOAA

Naravno, ovo nije geomagnetna oluja klase G5, kakav je bio Karingtonov događaj, te ne treba brinuti da li će izazvati ozbiljniju štetu na površini. Ipak, može uticati na radio komunikaciju i sisteme GPS navigacije, pa čak i onesposobiti nekoliko satelita, kao što je to bio slučaj sa Starlink satelitima kompanije SpaceX, kada je 3. februara solarna oluja onesposobila čak 40 satelita. Takođe, stanovnici viših geografskih širina mogu da očekuju aurore i pravi vizuelni spektakl na noćnom nebu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA