Voyager 1 popravljen, ponovo zna gde se nalazi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Voyager 1 popravljen, ponovo zna gde se nalazi

Autor Ilija Baošić

NASA je saopštila da je uspela da reši problem zbog kog je sonda slala pogrešne telemetrijske podatke na zemlju.

 Voyager 1 ponovo zna gde se nalazi Izvor: NASA/JPL-Caltech

NASA je u maju objavila da njihova sonda Voyager 1 ne zna gde se nalazi, odnosno da šalje pogrešne telemetrijske podatke. Na prvi pogled se činilo da je sama sonda u dobrom stanju, sa dovoljno jakim signalom kojim je emitovala informacije, a ništa nije okidalo zaštitu sistema koja bi letelicu ubacila u "bezbedan režim". Agencija sada tvrdi da je tim zadužen za Voyager ne samo otkrio problem, već da ga je i rešio.

Kako se ispostavilo, razlog zašto je Voyage 1 slao pogrešne telemetrijske podatke nazad na Zemlju jeste zato što je sistem artikulacije i kontrole položaja sonde (AACS) počeo da usmerava informacije kroz stari računar koji je već godinama pokvaren. Menadžer projekta Voyager Suzan Dod je rekla da je njen tim, kada je posumnjao da je to problem, primenio ispravku niskog rizika - naredili su AACS-u da ponovo šalje svoje podatke kroz računar koji radi.

Iako su inženjeri otklonili kvar, tek treba da ustanove zašto je AACS uopšte počeo da usmerava informacije kroz stari računar. Veruju da ga je pokrenula pogrešna komanda drugog kompjutera na sondi, koji je i sam bio pokrenut nepoznatim problemom na samoj sondi. Inženjeri će nastaviti da traže izvor problema, kaže NASA, ali ne veruje da će imati veliki uticaj na rad letelice.

Voyager 1 je u upotrebi već 45 godina, a ušao je u međuzvezdani prostor 2012. godine. NASA očekuje od sonde da će nastaviti da koristi najmanje jedan naučni instrument do 2030. godine, nakon čega će nastaviti da se udaljava od našeg Sunčevog sistema, sve dok ne izgubi kontakt sa Deep Space mrežom agencije NASA.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sveznajuci

Ma kako da ne sad zna gde je , dva majstora spakovali koferče i spustili se i okean ili bazen i stvar resena a mozda cak i u studiju a mozda i u ??????? Bruka od prevare .

Igor

Ko li više veruje u ove bezvezotine. Nacrtaju nešto i izmisle skyfy fantazy i prave te na debila.

Хомер

Значи почео да се претвара у В'гера!!