Zašto sve veći broj poljoprivrednika hakuje svoje traktore | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto sve veći broj poljoprivrednika hakuje svoje traktore

Autor Ilija Baošić

Digitalne blokade su primorale poljoprivrednike širom sveta da koriste krekovan softver na svojim traktorima.

 Zašto sve više poljoprivrednika hakuje svoje traktore Izvor: YouTube / John Deere / Screenshot

Poljoprivrednici širom sveta se okreću hakovanju svojih traktora kako bi zaobišli digitalne blokade koje im proizvođači nameću na svojim vozilima. Slično sticanju root pristupa na Android telefonima, odnosno jailbreak-ovanju iPhone uređaja, ovo omogućava poljoprivrednicima da modifikuju i poprave svoju skupu opremu koja je od vitalnog značaja za njihov rad, kao što su to mogli na "staromodnim" traktorima.

Hakovanje traktora postaje sve popularnije, jer su proizvođači, kao što je John Deere, učinili neovlašćene popravke nemogućim, što poljoprivrednici vide kao napad na njihov suverenitet i kao egzistencijalnu pretnju ukoliko se traktor pokvari u nezgodno vreme.

Možda će vas zanimati

"Kada žurimo da obavimo posao, a oprema se pokvari - velika je verovatnoća da nemamo vremena da se ovlašćeni majstor pojavi i popravi to", kaže jedan poljoprivrednik iz Nebraske.

Ugovor sa kompanijom John Deere zabranjuje bilo kakve popravke ili modifikacije poljoprivredne mehanizacije, a takođe sprečava poljoprivrednike da tuže kompaniju zbog "gubitka useva, izgubljene dobiti, gubitka upotrebne opreme, itd", usled performansi bilo kog aspekta softvera. To znači da samo zastupništvo kompanije i ovlašćeni servisi mogu da rade na novijim traktorima.

"Postoji softver kog svako može da se dočepa ukoliko ga potraži", kaže jedan zemljoradnik koji koristi krekovan John Deere softver. "Nemam neki veliki biznis ili nešto slično, ali recimo da imate čoveka ovde koji ima traktor i nešto pođe po zlu - najbliži prodajni salon je 65 kilometara daleko. Jedini način na koji možemo da popravimo stvari je ilegalno, što je ono što sprečava slobodno preduzetništvo više od svega i otežava sposobnost poljoprivrednika da obave posao".

Upravo se protiv sličnih problema bore right-to-repair aktivisti koji se zalažu da se kompanijama oduzme pravo na zaključavanje uređaja koje prodaju i zakonski omogući korisnicima da sa kupljenim proizvodima čine što im je volja, ali da im se primarno dodeli mogućnost da te proizvode sami popravljaju.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 9

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tokc

Ovo je možda SAD i isključivo SAD. Kod nas ako je mašina izašla iz garantnog roka možeš joj činiti šta ti je volja ako nabaviš delove i sposoban si da ih zameniš. Možeš šta hoćeš.

Miki

Milane,ne vredi,ovih dana je prodat i plac IMT na NBgd u 36hk za gradnju stanova.Rakovice vise nema ni u papirima

Sashko69

Sunac ti poljubim, znači počeli i seljaci da se bave hakovanjem?! Gde ide ovaj svet? 😀