GRAĐANI VIŠE DA ŠETAJU, NE MORAJU SVUDA DA VOZE: Norveška želi da ukine privilegije za električna vozila | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GRAĐANI VIŠE DA ŠETAJU, NE MORAJU SVUDA DA VOZE: Norveška želi da ukine privilegije za električna vozila

Norveško ministarstvo za saobraćaj tvrdi da projekat transformacije saobraćaja ne ide po planu

 Fisker PEAR električni automobil 9.jpg Izvor: SmartLife / Fisker

Norveško ministarstvo za saobraćaj razmatra ukidanje ili smanjenje privilegija za električna vozila u većim gradovima, kao što su porezi i putarine. Prema vlastitim izjavama, vlada želi da nastavi sa projektom transformacije saobraćaja u zemlji, ali ne i da sve automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem zameni isključivo električnim.

Jon-Ivar Najgard, ministar saobraćaja, navodi da razlozi nisu samo finansijske prirode, već da privilegije usporavaju realizaciju transformacije saobraćaja. “Odlično je što građani koriste električne automobile, ali nije dobro što se njima odvoze u prometne urbane sredine, umesto da šetaju, voze bicikl ili koriste javni transport“, kaže ministar. Ipak, konačna odluka o tom pitanju još uvek nije doneta.

Možda će vas zanimati

Dok je u Norveškoj zabeležen pad registracija novih vozila za 15 posto, udeo električnih automobila porastao je za 28,9 posto u odnosu na isti period prošle godine. U aprilu je 74,1 posto novih registracija bilo isključivo električno, a u martu čak 86,1 posto.

Prema sadašnjoj pravnoj situaciji, poreska stopa za električne automobile je manja od 50 posto u odnosu na automobile na benzin ili dizel. Kupovinom električnih vozila se ne plaća ni porez na dodatnu vrednost od 25 posto, a na mnogim mestima su niže cene putarina i parkinga.

Skupom ovih mera, električni automobil je postao pogonsko vozilo broj jedan u Norveškoj. Kako prenosi NRK, zbog pada prihoda, usled rasta udela električnih vozila, postoji nedostatak novca za ulaganje u infrastrukturne projekte ili javni transport. “Videli smo trend, pogotovo tokom pandemije, da se promet automobila vratio“, kaže Najgard.

Norsk Elbilforening, norveško udruženje električnih vozila, odbija ukidanje ili smanjenje privilegija. Čelnica udruženja Kristina Bu ističe da više od 80 posto automobila u Norveškoj još uvek radi na fosilna goriva, te da su privilegije jedan od najvažnijih razloga zašto ljudi biraju električne automobile.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA