SOLARNA ENERGIJA KOJU MOŽEMO DA KORISTIMO KAD ZATREBA: Novo otkriće koje može da promeni sve | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SOLARNA ENERGIJA KOJU MOŽEMO DA KORISTIMO KAD ZATREBA: Novo otkriće koje može da promeni sve

Naučnici su otkrili kako da čuvaju solarnu energiju preko ultra tankih čipova koji mogu da prave elektricitet bez obzira na vreme, doba dana ili geografsku lokaciju.

  Izvor: SmartLife / Sembcorp Industry

Korišćenjem sistema koji se zove molekularno skladište za solarno-termalnu energiju (MOST), istraživači u Chalmers univerziteta u Švedskoj i Jiao Tong univerziteta u Kini su razvili ultra-tanki čip koji se ponaša kao termoelektrični generator.

Možda će vas zanimati

Prevedeno na srpski, u pitanju je potpuno drugačiji način generisanja električne iz solarne energije. On nam omogućava da koristimo solarnu energiju da pravimo struju bez obzira na vremenske prilike, lokaciju, godišnje doba ili doba dana.

 Princip čuvanja solarne energije
Princip čuvanja solarne energije
Izvor: ScienceDirect

MOST sistem koristi specijalno dizajnirane molekule koji reaguju na Sunčevu svetlost kako bi uskladištili tu energiju. Nakon što su “napunili” pomenuti molekul solarnom energijom, Chalmers univerzitet ga je poslao kolegama u Šangaju, gde su oni uspeli da tu energiju konvertuju u elektricitet.

Švedsko sunce je poslato na drugi kraj planete i pretvoreno u struju

Istraživači se nadaju da ova tehnologija može da omogući pravljenje samo-punjive elektronike koja po potrebi koristi solarnu energiju, a nova tehnologija ima i potencijal da transformiše proizvodnju obnovljive energije.

Pre nego što novi sistem ugleda svetlo dana i masovno počne da se koristi, treba da prođe kroz još faza istraživanja i razvoja, ali je objavljivanje istraživanja već pokrenulo lavinu interesovanja na globalnom nivou, iako je sve još u ranoj fazi razvoja.

Generator je ultra tanki čip koji se može ugraditi u elektroniku kao što su slušalice, pametni satovi i telefoni, potpuno menjajući dosadašnji sistem korišćenja ovih uređaja.

 Transformacija solarne energije
Transformacija solarne energije
Izvor: ScienceDirect

Istraživači su za sada generisali samo male količine energije, ali novi rezultati pokazuju da ovaj koncept zaista odlično funkcioniše i da izgleda obećavajuće.

Kako rade solarni paneli
Izvor: YouTube / TED-Ed

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aco

A do tada svi po gas masku napolju, ambilife unutra i aj zdravo dok nam skrge ne izrastu da zivimo pod vodom jer smo vazduh unistili. A, da, pa i okeane smo zagadili ni tu nema zivota...