Naučnici imaju odgovor: Da li nam noćni režim telefona pomaže da lakše zaspimo? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici imaju odgovor: Da li nam noćni režim telefona pomaže da lakše zaspimo?

Autor Miloš B. Jovanović

Noćni režim funkcioniše tako što menja temperaturu boja ekrana telefona, pomerajući je ka toplijim tonovima crvene i žute, udaljavajući se od hladnije plave

 Pametni teledon _ noćni režim _ night mode _ Foto Unsplash.jpg Izvor: Unsplash

Funkcija noćnog režima rada naših pametnih telefona, poznata i kao "Night Mode", poslednjih godina je veoma rasprostranjena i sve više se koristi. Proizvođači neretko ističu kako ona poboljšava kvalitet sna tako što filtrira plavu svetlost, čime smanjuje naprezanje očiju.

Nedavna istraživanja, međutim, sugerišu da ova tehnologija možda nije baš toliki spasilac sna i vida kao što smo se nadali.

Noćni režim funkcioniše tako što menja temperaturu boja ekrana telefona, pomerajući je ka toplijim tonovima crvene i žute, udaljavajući se od hladnije plave. Razlog njegovog nastanka je to što izlaganje plavoj svetlosti tokom večeri i noći može da potisne proizvodnju melatonina, ključanog hormona za regulisanje ciklusa spavanja i buđenja.

 Dečak _ telefon _ Foto Pixabay.jpg Izvor: Pixabay

Istraživači sa Univerziteta Brigam Jang (BYU), iz američke države Juta, sroveli su studiju u kojoj su istraživali efikasnost noćnog režima rada pametnih telefona. Učesnici su bili podeljeni u tri grupe: jedna je koristila noćni režim pred spavanje sedam noći zaredom, druga nije. Treća, kontrolna grupa, potpuno se uzdržavala od upotrebe telefona pre odlaska u krevet.

Istraživači su pratili i upoređivali kvalitet sna ljudi iz svake od grupa. Iznenađujuće, nisu primetili značajniju razliku u kvalitetu sna između učesnika istraživanja koji su koristili noćni režim, onih koji su ga onemogućili i onih koji su u potpunosti izbegavali upotrebu telefona pred spavanje, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Sleep Health.

Takav rezultat istraživanja dovodi u pitanje pretpostavku da sam noćni režim može značajno da utiče na poboljšanje sna.

 Devojlica _ telefon _ Foto Pixabay.jpg Izvor: Pixabay

Vođa istraživačkog tima, profesor Čed Džensen, kaže da postoje dokazi koji sugerišu da plavo svetlo zaista remeti obrasce sna. Međutim, u studiji se ističe da upotreba telefona verovatno ima širi uticaj na san od samog emitovanja svetlosti, odnosno da deluje kao mentalna i psihološka stimulacija. Bez obzira na boju ekrana, upotreba telefona pred spavanje može biti jednako ometajuća za san.

Glavni zaključak studije glasi da postizanje optimalne higijene sna zahteva više od oslanjanja na funkcije telefona kakav je noćni režim. Za bolji san, najefikasnije bi bilo potpuno isključiti uređaje i izbegavati ekrane – najmanje sat vremena pre odlaska na spavanja. To omogućava organizmu da se na prirodan način opusti i pripremi za spavanje.

I pored toga što noćni režim zaista može da ponudi izvesnu udobnost i ublaži naprezanje očiju, efikasnija strategija za postizanje zdravog sna podrazumeva izbegavanje upotrebe ekrana u vremenu pre odlaska na spavanje.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:20
STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ekranitis postao velika PRETNJA, kod DECE ostavlja OŠTEĆENJA
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrčela

Ja ne znam ko uopšte tim naučnicima daje te diplome. Kako uopše može da se povede polemika o tako glupoj stvari, to mi nikako nije jasno. Stvar je prosta, svaka moždana aktivnost ne dovodi do lakšeg sna, samo do težeg, nisu bitne boje i gluposti. Zvuk nije bitan, mozak ima sposobnost da izoluje zvuk, ali ne može da isključi misao.