Tetris kao lek: Igranje kultne igre pomaže ljudima koji su preživeli traume | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tetris kao lek: Igranje kultne igre pomaže ljudima koji su preživeli traume

Autor Miloš B. Jovanović

Stručnjaci smatraju da igranje Tetrisa kod osoba koje imaju česta i napadna vizuelna sećanja na neku traumu deluje, kako kažu, kao "kognitivna vakcina"

 Tetris Izvor: Smart Life/ Pexels/ cottonbro

U današnje vreme, kada je proizvodnja video i igara po prihodima stigla i prestigla Holivudsku produkciju, a igre dostigle neslućene razmere u odnosu na 1985. godinu, igranje Tetrisa deluje kao praistorija.

Međutim, ljudi koji su bili učesnici ili svedoci tragičnih događaja upravo bi od te "praistorijske" igrice mogli da imaju velike koristi, pošto naučnici tvrde da kultna igrica može da pomogne u borbi protiv traumatičnih sećanja.

Ljudski mozak ima ograničenu sposobnost obrade ili prizivanja sećanja na događaje. Zbog toga su, još su 2009. godine, stručnjaci sa Univerziteta u Oksfordu osobama koje su bile izložene tragičnim događajima predložili igranje Tetrisa.

Dok mozak takve osobe pokušava da uskladišti traumatična vizuelna sećanja, igranje Tetrisa bi dodatno preopteretilo njegov kapacitet i "ometalo" vizuelnu memoriju.

Odnosno, igranje Tetrisa nedugo nakon uznemirujućeg događaja utiče na prekidanje procesnih centara u mozgu. To, zauzvrat, može da smanji ponavljanje neželjenih vizuelnih sećanja povezanih sa traumom, piše The Conversation.

Stručnjaci smatraju da igranje Tetrisa kod osoba koje imaju česta i napadna vizuelna sećanja na neku traumu deluje, kako kažu, kao "kognitivna vakcina".

U početnoj studiji iz 2009. godine, koja je istraživala efekte igranja Tetrisa kod osoba sa posttraumatskim sindromom (PTSP), kod ispitanika koji nisu igrali Tetris zabeležen je tri puta veći broj neželjenih vizuelnih sećanja.

Kasnije kliničke studije su pokazale su da je igranje Tetrisa smanjilo broj pojava traumatičnih sećanja kod porodilja koje su porođaj doživele kao traumatično iskustvo, zatim osoba koje su učestvovale u saobraćajnim nesrećama, kao i kod izbeglica i ratnih veterana.

Inače, nije samo Tetris "lekovit". Svaka igra koja se fokusira na vizuelno-prostorne zadatke može da pomogne, tvrde naučnici, nakon studija u kojima su upoređivani rezultati igranja Tetrisa sa igrama rečima.

O oba slučaja, igranje igara bilo je zaslužno za ređu pojavu nametljivih sećanja, u odnosu na pacijente koji nisu igrali nikakve igre.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:41
Upotreba robota širom Kine
Izvor: Kineski radio Internacional
Izvor: Kineski radio Internacional

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA