Neuralink: Čip ugrađen u mozak delimično izgubio vezu sa pacijentom, problem rešen softverski | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neuralink: Čip ugrađen u mozak delimično izgubio vezu sa pacijentom, problem rešen softverski

Manji broj elektroda uticao je na sposobnost pacijenta da umom upravlja kursorom na ekranu računara, ali je Neuralink tim brzo prilagodio algoritam čipa

  Izvor: MONDO / ScreenShot / Neuralink

Čip, moždani implant, proizvod kompanije Neuralink Ilona Maska, nakon što je pre nekoliko meseci ugrađen u mozak čoveka kome je trebalo da omogući kontrolu računara pomoću misli, imao je određene tehničke probleme.

Nakon operacije izvedene krajem januara, nekoliko niti zaduženih za snimanje moždane aktivnosti pacijenta se "povuklo iz mozga", otkrio je tim Neuralinka.

Prvi čovek koji je primio taj inovativni moždani implant, 29-godišnji kvadriplegičar Noland Arbo, nakon "povlačenja niti" je ostao bez jednog broja efikasnih elektroda.

Manji broj elektroda uticao je na njegovu sposobnost da umom upravlja kursorom na ekranu računara. Neuralink tim je ubrzo prilagodio algoritam čipa za snimanje, čime je uspeo da poboljša tehnike za prevođenje neuralnih signala u pokrete kursora.

Intervencija je dovela do primetnog poboljšanja brzine i preciznosti kontrole kursora, pa su njome prvobitne peformanse koje je Arbo do tada ispoljavao, čak i premašene.

Ovaj problem nije ugrozio Arbov život, ni zdravlje, saopštio je Neuralinka, koji je potom obavestio američku Saveznu upravu za hranu i lekove (FDA) da veruje da postoji rešenje za ovaj tehnički problem.

Moždani implant je Nolandu Arbou ugrađen pre nešto više od 100 dana, nakon čega je on ubrzo počeo da igra video igre, surfuje internetom i da gotovo u potpunosti koristi računar i internet – sve vreme kontrolišući kursor samo svojim mislima.

BONUS VIDEO:

Neuralink Ilon Mask čipovanje ljudi i svinja video (MobIT)
Izvor: Neuralink

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA