Kompanija Ilona Maska ugradila prvi implant u ljudski mozak - revolucija ili rizik? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kompanija Ilona Maska ugradila prvi implant u ljudski mozak - revolucija ili rizik?

Autor Ilija Baošić

Prvi rezultati obećavaju, tvrdi Mask, ali zabrinutost i dalje postoji.

 Ilon Mask i Neuralink implant Izvor: YouTube / Real Time with Bill Maher / Neuralink

Prvi ljudski pacijent primio je Neuralink moždani implant i dobro se oporavlja nakon operacije, objavio je Ilon Mask na svom X profilu.

Nesumnjivo je u pitanju ogroman poduhvat kompanije koja je, nakon testiranja svojih čipova na majmunima, u septembru objavila da je dobila odobrenje da započne testiranje na ljudima, a prvi pacijenti su ljudi koji su izgubili sposobnost korišćenja svojih ekstremiteta.

 Neuralink R1 hirurški robot
Nuralink – ugradnja čipa u mozak
Izvor: Neuralink

Iako se još uvek čekaju detalji o samoj proceduri, poznato je da je izvršena pomoću R1 hirurškog robota, koji je fine niti Telepathy implanta postavio u region mozga koji kontroliše pokrete, a Mask kaže da inicijalni rezultati pokazuju obećavajuću stopu detekcije neuronskih signala.

 Neuralink implant
Nuralink – ugradnja čipa u mozak
Izvor: Neuralink

Telepathy implant će omogućiti pacijentu da kroz posebnu aplikaciju "samo razmišljanjem kontroliše svoj telefon ili računar, a kroz njih će moći da upravlja gotovo svim drugim uređajima", objašnjava Ilon Mask. "Zamislite kada bi Stiven Hoking mogao da komunicira brže nego osoba koja brzo kuca ili aukcioner. To je cilj".

Ipak, mnogi su zabrinuti zbog implantacije čipova u mozak. Dok jedni brinu o hakerima, a drugi o "čipovanju čovečanstva", bivši zaposleni u kompaniji Neuralink su prethodno javno izneli svoju zabrinutost o načinu na koji se testiranje sprovodi.

Kako tvrde bivši zaposleni, ta kompanija je izabrala najrizičniji mogući metod implantacije svojih čipova u ljudski mozak - bušenjem lobanje.

BONUS VIDEO:

Neuralink Monkey MindPong video
Izvor: Neuralink

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sofronije

Uskoro će i on dobiti HyperOS ažuriranje...