Kompanija Ilona Maska pod istragom zbog okrutnosti prema životinjama? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kompanija Ilona Maska pod istragom zbog okrutnosti prema životinjama?

Autor Ilija Baošić

Od 2018. godine, Neuralink je zarad istraživanja ubio 1.500 životinja.

 Neuralink pod istragom zbog okrutnosti prema životinjama Ilon Mask Izvor: YouTube / Neuralink

Kompanija Neuralink, čiji osnivač je Ilon Mask, je pod istragom američke vlade zbog potencijalnog kršenja zakona o dobrobiti životinja. Životinje navodno pate i umiru u laboratorijama Neuralink-a u većem obimu nego što je potrebno, a sve zbog Maskovog nastojanja da ubrza razvoj, navodi Reuters.

Primarna svrha kompanije Neuralink je da razvije moždani implant dizajniran da pomogne ljudima koji su paralizovani ili imaju neurološke probleme. Kao i mnoge druge medicinske tehnološke kompanije, Neuralink sprovodi testiranje na životinjama tokom svog istraživanja, kao što je postavljanje čipova na kičme svinja ili mozgove majmuna. U takvim istraživanjima se očekuje smrt životinja, a subjekti su obično podvrgnuti eutanaziji nakon završetka eksperimenta.

Međutim, broj smrti tokom eksperimenata kompanije Neuralink je navodnobio mnogo veći nego što bi trebalo da bude, pošto su rokovi koje je postavio Mask rezultirali povećanim pritiskom i greškama koje je bilo moguće izbeći. Ovo je navodno dovelo do neuspešnih eksperimenata, ponovljenih testova i nepotrebnih smrti.

Greške u eksperimentima navodno su izazvale nepotrebnu patnju, dok su istovremeno proizvele podatke upitnog kvaliteta. Takvi slučajevi su navodno uključivali hirurge koji koriste pogrešan hirurški lepak, vrše implantaciju Neuralink čipa na pogrešne pršljenove, kao i korišćenje implanata pogrešne veličine.

Prema dokumentima koje je Reuters video, Neuralink je ubio oko 1.500 životinja od 2018. godine, uključujući svinje, majmune, miševe i pacove.

Naravno, broj smrtnih slučajeva životinja nije nužno pokazatelj da je Neuralink uradio nešto loše. Velika kompanija koja se bavi testiranjem na životinjama dovodi do velikog broja smrtnih slučajeva. Reuters takođe napominja da Neuralink tretira životinje relativno dobro u poređenju sa drugim laboratorija - sve do početka eksperimenta, odnosno smrti.

Ipak, čak i ako se ovo uzme u obzir, interni dokumenti i Reuters intervjui sa preko 20 bivših i sadašnjih zaposlenih pokazuju da su životinje patile i umirale u većem obimu nego što je potrebno, zbog čega je Ministarstvo poljoprivrede SAD navodno pokrenulo istragu.

Tretman životinja
Izvor: Neuralink

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pjer

Dok je bio "pod režimom Demokratske i Sorosa" sve je moglo, kada ih se oslobadja, gle čuda on je zlikovac.

Zglobni Skoč

@Pjer Sad će i njih da kupi pa ga neće više tužiti.