2.500 EVRA DA ZAMENE STARI AUTOMOBIL ELEKTRIČNIM BICIKLOM: Inicijativa Francuske mogla bi da bude odličan primer svima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

2.500 EVRA DA ZAMENE STARI AUTOMOBIL ELEKTRIČNIM BICIKLOM: Inicijativa Francuske mogla bi da bude odličan primer svima

Jedna od država koje se trude da očiste svoje puteve od starih automobila koji zagađuju okolinu je Francuska. Vlada ove zemlje nudi svojim građanima 2.500 evra za svoje stare automobile, kako bi ih zamenili za električni bicikl.

  Izvor: SmartLife / Unslash / JavyGo

Početkom ove nedelje, telo zaduženo za predlaganje zakona poslalo je predlog zamene starih automobila za električne bicikle na glasanje.

Francuska federacija korisnika bicikala (da, zaista se tako zove) tvrdi da ako Francuska izglasa ovaj predlog, biće prva nacija na svetu koja će svojim građanima davati novac da svoje stare automobile zamene električnih biciklima.

Možda će vas zanimati

 Ono što nije najjasnije je kako je federacija bicikala došla do zaključka da će oni biti prvi, kada smo već viđali slične inicijative u drugim zemljama.

Primera radi, Marti Tulenhajmo iz Finske federacije biciklista izjavio je da kod njih postoji slična inicijativa u kojoj su građani dobili sredstva da kupe više od 2.000 električnih bicikala, 1.000 automobila sa malom emisijom štetnih gasova i 100 karti za javni prevoz.

Sličnu stvar je uradila i Litvanija prošle godine, kada je njihova Agencija za upravljanje ekološkim projektima ponudila građanima 1.000 evra ako zamene svoje stare automobile. Novac su onda mogli da iskoriste za električne skutere, električne bicikle, karte za javni prevoz i mnogo toga. Preko 8.500 ljudi se prijavilo za zamenu, koju Litvanska vlada smatra veoma uspešnom.

Oliver Šnajder iz Francuske federacije biciklista je izjavio: "Po prvi put prepoznato da nije rešenje da automobili manje zagađuju okolinu, već da im se prosto smanji broj."

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi