GReENERGY: Ozelenjivanje gradova koje povećava energetsku efikasnost i čini životno okruženje zdravijim | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GReENERGY: Ozelenjivanje gradova koje povećava energetsku efikasnost i čini životno okruženje zdravijim

Razvoj i promocija energetske efikasnosti i održivog urbanog okruženja u gradovima prekogranične regije Hrvatska-Srbija.

  Izvor: SMARTLife / ParkMobile

Ideja projekta GReENERGY je da se urade primeri dobre prakse u gradskim sredinama, a vezano za promovisanje poboljšanja energetske efikasnosti, termalnog komfora stanovništva i životne sredine gradova.

Konkretna akcija bi se odnosila na kreiranje zelenog krova i zelenog zida u Novom Sadu i Osijeku, kao najvećim gradovima na području prekograničnog programa.

Možda će vas zanimati

U svakom od izabranih gradova na jednom objektu bi se konstruisali zeleni krov i zid kao primer kako obezbediti bolјe energetske, termalne, ekološke i životne uslove stanovništva.

Cilј projekta je uspostavlјanje energetske efikasnosti objekata u Novom Sadu i Osijeku, pre svega u objektima koji imaju javnu funkciju (objekti koji su imovina Grada Novog Sada i Grada Osijeka).

Najvažnije aktivnosti projekta:

  • Postavljanje oko 600 m2 zelenog krova i oko 80 m2 zelenog zida na javnom objektu u Novom Sadu i u Osijeku. Na osnovu toga, vidljivost rezultata projekta bila bi maksimalna i informisanost stanovništva i stejkholdera bi bila značajna
  • Postavljanje preko 1.000 m2 solarnih panela, snage preko 200 kW, koji će omogućiti da sistem zelene infrastrukture bude samoodrživ (napajaće motore za navodnjavanje i odvodnjavanje vode) i dodatno proizvesti energije za sam objekat
  • Izvođenje infrastrukturnih radova na izabranom objektu u cilјu pripreme krova i zida za postavlјanje zelene infrastrukture i solarnih panela, kao i radovi koji će unaprediti energetsku efikasnost (uvođenje led rasvete) i
  • Postavljanje sistema meteoroloških stanica koji će pratiti termalni komfor unutar i u okolini zgrade, u cilju unapređenja životne sredine i zdravlja stanovništva.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA