SOCIOTAL: Pouzdan, pametan i siguran Internet za Pametne gradove koji meri nivo sreće građana | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SOCIOTAL: Pouzdan, pametan i siguran Internet za Pametne gradove koji meri nivo sreće građana

U okviru ovog projekta nalazi se i program Raspoloženje grada, koji pokazuje koliko su građani srećni po različitim parametrima u datom trenutku!

  Izvor: SMARTLife / WIKO

Grad Novi Sad jedan od partnera na projektu SocIoTal - "Pouzdan, pametan i siguran Internet za Pametne gradove“ / “A reliable, smart and secure Internet of Things for Smart Cities“ koji je odobren u okviru programa Evropske unije FP7.

Osnovna ideja projekta je da se dizajniraju i implementiraju alati i rešenja koji bi ljudima bez dovoljnog IT znanja, a naročito IoT (Internet of Things) omogućili da naprave aplikacije i sisteme koji mogu biti od koristi za njih i njihovo neposredno okruženje - zgradu u kojoj žive, ulicu, komšiluk.

Možda će vas zanimati

U okviru projekta su organizovane radionice u mesnim zajednicama na teritoriji Novog Sada i Beograda, gde je građanima omogućeno da daju predloge u skladu sa propozicijama projekta.

U okviru SocIoTal pilot projekta građani koji su se prijavili tokom radionica održanih u Novom Sadu i Beogradu imali su priliku da učestvuju u testiranju:

  • Pilot projekta “Lift supervizor“ koji omogućava automatsko praćenje pređene razdaljine lifta i automatsku detekciju kvara, kao i mogućnost da na kvar upozori korisnika lifta
  • “Raspoloženje grada“ pilot projekta koji prikazuje stepen sreće, tj. dobrog raspoloženja u gradu kroz tzv. indeks sreće - podatak koji čine parametri iz životne sredine dobijeni od senzora postavljenih po gradu kao i povratne reakcije građana: raspoloženje koje se detektuje kamerom pametnog telefona i upitnikom.

Ukupna vrednost donacije za Grad Novi Sad je 39.240,00 EUR, a trajanje projekta je 36 meseci.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA