BEOGRAD DOBIO TEČNO DRVO: Čisti vazduh kao 2 odrasla drveta i značajno smanjuje CO2 koncentraciju u vazduhu! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BEOGRAD DOBIO TEČNO DRVO: Čisti vazduh kao 2 odrasla drveta i značajno smanjuje CO2 koncentraciju u vazduhu!

Prvi urbani foto-bioreaktor u Srbiji, LIQUID 3, nalazi se ispred Opštine Stari grad u Makedonskoj ulici u Beogradu.

 Liquid-3-bi-drvo-Beograd-aktivne-alge Izvor: Smartlife

Ovo “tečno drvo“, kako ga nazivaju u Institutu za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu gde je osmišljen, predstavlja novo biotehnološko rešenje za prečišćavanje vazduha i smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2) u urbanim područjima, gde su koncentracije najveće.

"Više od polovine stanovnika Srbije živi u urbanim naseljima, čak 59 odsto i broj se stalno povećava. To umnogome utiče na gustinu naselja, kvalitet života, povećanje broja vozila na ulicama, zagađenje i povećanje štetnih emisija gasova sa efektom staklene bašte. Procenjuje se da su gradovi izvor čak 75 odsto ukupnih emisija CO2 na svetu, od čega najveći procenat dolazi iz saobraćaja i hlađenja i grejanja u zgradama", objasnila je Fransin Pikap, stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Možda će vas zanimati

Prema njenim rečima, kako drveće i zelene površine predstavljaju prirodne prečišćivače vazduha u urbanim područjima često nedostaje slobodnih površina za ozelenjavanje, LIQUID 3 je efikasno i inovativno rešenje za smanjenje emisije štetnih gasova i poboljšanje kvaliteta vazduha.

"Foto-bioreaktor funkcioniše tako da u akvarijumu od šest stotina litara vode imamo alge koje vezuju ugljen dioksid i fotosintezom u direktnom procesu proizvode čist kiseonik", objasnio je Bojan Bojić.

Projekat je osmišljen tako da bude i multifunkcionalan, projektovan je kao klupa, ima punjače za mobilne telefone, kao i solarnu ploču zahvaljujući kojoj klupa ima rasvetu tokom noći. Opština Stari grad odlučila je da podrži projekat koji kroz pametna i inovativna rešenja direktno doprinosi poboljšanju kvaliteta života naših sugrađana, javnog zdravlja i čistije životne sredine.

Pogledajte

00:51
Liquid3 tečno drvo u Beogradu
Izvor: SmartLife
Izvor: SmartLife

Mikroalge koje se nalaze u LIQUID 3 menjaju dva drveta stara 10 godina ili 200 kvadrata travnjaka.

"Sistem je isti jer i drvo i trava vrše fotosintezu i vezuju ugljen-dioksid. Ono što je prednost mikroalgi je što su efikasnije 10 do 50 puta u odnosu na drvo. Cilj nam nije da zamenimo šume, nego da pomoću ovog sistema popunimo one urbane džepove gde ne postoji prostor za sadnju drveća. U nekim uslovima velikog zagađenja drvo ne može ni da opstane, dok algama to zagađenje ne smeta", rekao je dr Ivan Spasojević, jedan od autora projekta iz Instituta za multidisciplinarna istraživanja. Kako je objasnio, Institut je koristio jednoćelijske slatkovodne alge, koje postoje u barama i jezerima u Srbiji i mogu da rastu u vodi iz česme, a otporne su na visoke i niske temperature.

Sistem ne zahteva posebno održavanje - dovoljno je na mesec i po dana ukloniti biomasu nastalu deljenjem algi, koja može da se koriti kao odlično đubrivo, sipati novu vodu i minerale i alge nastavljaju da rastu beskonačno.

Ovaj projekat ima za cilj da popularizuje i raširi primenu mikroalgi u Srbiji, jer se one mogu koristiti u prečišćavanju otpadnih voda, kao kompost za zelene površine, za proizvodnju biomase i biogoriva, kao i za prečišćavanje vazduha od izduvnih gasova iz fabrika.

LIQUID 3 je nagrađen kao jedno od 11 najboljih inovativnih i klimatski pametnih rešenja u okviru projekta Lokalni razvoj otporan na klimatske promene, koji Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Opština Stari grad je kao partner u realizaciji projekta obezbedila lokaciju i dozvole za postavljanje sistema.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA