DIJAGONALNA RASKRSNICA U BEOGRADU: Pametniji sistem prelaska ulice i saobraćaja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DIJAGONALNA RASKRSNICA U BEOGRADU: Pametniji sistem prelaska ulice i saobraćaja

Skoro godinu dana od novog tipa raskrsnice u Beogradu čini se da su mnogi Beograđani zadovoljni njenim postavljanjem.

 Pesacki prelaz raskrsnica Izvor: SmartLife / Stefan Stojanović

Raskrsnica Makedonske i Dečanske ulice prva je u decembru 2020. godine u Srbiji dobila dijagonalni pešački prelaz, koji saobraćaj istovremeno zaustavlja u svim smerovima kako bi pešaci nesmetano mogli da pređu ulicu po dijagonali.

I dok je većina ljudi već u početku ulicu prelazila bez problema bilo je i zbunjenih pešaka, ali godinu dana kasnije čini se da je raskrsnica omogućila ono zbog čega je postavljena - lakši saobraćaj i sigurnije i brže prelaženje ulice.

Možda će vas zanimati

Iako nije tehnološko ili IT rešenje u svojoj osnovi, raskrsnica kod Doma omladine umnogome je olakšala kretanje pešaka i ubrzala saobraćaj automobilima i drugim vozilima na jednoj od najprometnijih tačaka u glavnom gradu.

Pešacima je na raspolaganju uobičajena mogućnost prelaska ulice, ali i dijagonalno, što ubrzava prelazak sa jedne strane na drugu, a raskrsnica se pokazala i kao dobro rešenje za korisnike sve popularnijih električnih i drugih trotineta.

Beograđani i svi drugi posetioci glavnog grada Srbije manje vremena provode čekajući da pređu na drugu stranu ulice i brže stižu na svoje odredište.

I na ovoj raskrsnici primenjuje se semafor tj. semafori sa adaptivnim softverom, koji na osnovu intenziteta saobraćaja određuje dužinu trajanja crvenog i zelenog svetla, kako za pešake, tako i za vozila u saobraćaju u tom delu grada.

Na ovim projektima radili su Sekretarijat za saobraćaj, Grad Beograd i partneri projekta, a naš glavni grad jedan je od desetak u svetu koji ima ovakvu raskrsnicu.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda i Sekretarijata za informisanje.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA