PAMETNIJI SEMAFORI U BEOGRADU: Brži i kvalitetniji saobraćaj i manje zagađenja pomoću anonimnih senzora | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PAMETNIJI SEMAFORI U BEOGRADU: Brži i kvalitetniji saobraćaj i manje zagađenja pomoću anonimnih senzora

Siemens Mobility sprovodi modernizaciju sistema kontrole semafora u Beogradu.

 semafor Izvor: Smartlife

 Grad Beograd je sa kompanijom Siemens Mobility sklopio ugovor u trajanju od tri godine o sprovođenju projekta modernizacije sistema kontrole semafora putne mreže Beograda, a ugovor je zasnovan na planu grada u cilju jačanja Beograda kao modernog evropskog grada visoke klase.

Modernizacija će pokrivati deo Beograda i obuhvatiće više od 300 raskrsnica.

Možda će vas zanimati

Imajući u vidu statistiku koja kaže da se u Beogradu registruje preko 4.000 dodatnih automobila mesečno, što svakodnevno izaziva saobraćajne gužve, projekat ima za cilj da primeni mere koje će povećati protok saobraćaja kako za individualni saobraćaj, tako i za javni prevoz, i u isto vreme smanji emisije gasova izazvane saobraćajem.

“Ovo je značajan projekat za kompaniju Siemens Mobility u širem regionu. Mi, zajedno sa gradom Beogradom, pravimo korak ka tome da Beograd postane moderan evropski grad u oblasti saobraćaja. Ova vrsta projekta je do sada jedinstvena u Srbiji i regionu, a i šire“, rekao je Udo Ajhlinger, generalni direktor kompanije Siemens u Srbiji.

Sistem prikuplja podatke o saobraćaju koje pružaju senzori koji kvantitativno i anonimno nadgledaju količinu saobraćaja raznih učesnika na putu, kao što su vozila i javni prevoz. Korišćenjem alata za prikupljanje podataka o saobraćaju i inteligentnih algoritama saobraćaja, građani Beograda manje će vremena trošiti na putovanje, npr. između kuće i posla.

Pogledajte

00:54
Smart semafori u Beogradu
Izvor: SmartLife
Izvor: SmartLife

“Ovim projektom u Beogradu će biti primenjene nove tehnologije, one koje imaju gradovi kao što su Beč, Minhen, London i drugi, na više od 300 raskrsnica“, dodao je Ajhlinger.

Da bi se ovo postiglo, implementiran se kompletni adaptivni sistem upravljanja mrežom saobraćaja napredne klase, uz korišćenje podataka o saobraćaju u realnom vremenu za poboljšanje parametara protoka saobraćaja povezanih sa mrežom: skraćeno vreme putovanja, svođenje broja zaustavljanja na minimum, smanjenje emisija izduvnih gasova i zagađenja gradskom bukom, kao i troškova, kako za putnike tako i za operatere javnog prevoza u Beogradu.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda i Sekretarijata za informisanje.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA