IZBEGNITE GUŽVE I VRUĆINU: Zakažite termin za produženje lične karte i pasoša preko eUprava portala | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZBEGNITE GUŽVE I VRUĆINU: Zakažite termin za produženje lične karte i pasoša preko eUprava portala

Leto je vreme kada se najveće gužve za produženje lične karte ili pasoša jer se svi sete da im ističu dokumenta kada krenu da se pakuju za odmor. Umesto čekanja ispred policijske uprave, topla preporuka je da svoj termin zakažete online preko portala eUprava.

  Izvor: SmartLife / Unsplash / Kaitlyn Baker

Portal eUprava dozvoljava termine zakazivanja do 30 dana unapred, ali kako su leti gužve velike, ukoliko su na vašoj opštini svi termini popunjeni, pogledajte neke u okolini, jer je velika šansa da ćete „uloviti“ neko slobodno mesto. Preko portala eUprava takođe je moguće izvaditi i Digitalni zeleni sertifikat, kao potvrdu o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili obavljenom PCR testu, ukoliko putujete van granica matične države.

Da li ste se registrovali?

Da biste zakazali termin online potrebno je da posedujete registrovani nalog na eUprava portalu, a ukoliko ga nemate, registracija je jednostavna i odgovor dobijete uglavnom u roku od 24 sata, iako na sajtu piše da se čeka do 48 sati. Sve informacije o procesu registracije možete pronaći ovde. Registracija je moguća korisničkim imenom i lozinkom ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, ako ga posedujete na ličnoj karti. Pošto će većina korisnika za registraciju koristiti korisničko ime i lozinku, potrebno je uneti sledeće podatke: ime, prezime, JMBG, broj lične karte ili pasoša, prebivalište, korisničko ime (email) i lozinku.

Možda će vas zanimati

Takođe je potrebno slikati prvu stranu pasoša, ukoliko se registrujete preko njega, ili obe strane lične karte, ukoliko koristite nju za registraciju. Nakon verifikacije, dobićete potvrdu na navedeni email koji će vam ujedno biti i korisničko ime i spremni ste da koristite portal eUprava i sve njegove funkcionalnosti, poput zakazivanja termina za produženje lične karte ili pasoša.

Zakazivanje termina za produženje ličnih dokumenata

Sam proces zakazivanja termina je krajnje jednostavan, nakon što se ulogujete na portal eUprava, potrebno je da odaberete meni u gornjem levom uglu u delu Usluge, odaberete Lična dokumenta i onda opciju Lična karta/pasoš. Topla preporuka je da pre traženja slobodnog termina ne odaberete svoju lokaciju, kako biste nakon što odaberete zakazivanje dobili opciju da odaberete neku od MUP lokacija na kojima je moguće zakazati termin. Ovo naglašavamo jer ukoliko odaberete lokaciju, biće vam ponuđena opcija zakazivanja termina samo za nju, a ako nije odabrana, moći ćete da zakažete termin i u nekoj drugoj opštini.

Nakon što odaberete opštinu dobićete informacije o lokaciji policijske stanice, informacije oko podnošenja zahteva, podsećanje da uz svoj termine možete dodati još i za članove svoje porodice, uključujući i maloletnu decu. Takođe, tu su i informacije o potrebnim dokumentima i taksama koje treba da platite. Nakon toga potrebno je da prihvatite uslove korišćenja portala, proverite da li ste dobro uneli podatke i unesete dodatne podatke ukoliko želite da pored sebe zakažete termin i za nekog člana svoje porodice. Nakon toga ćete morati još jednom da proverite unete podatke i idete na sledeći korak – zakazivanje termina.

Možda će vas zanimati

Zakazivanje je krajnje jednostavno. Na sredini se nalaze termini po danima, desno kalendar za brže prebacivanje na drugi dan ili nedelju, a levo opcije za zakazivanje i otkazivanje termina. Nažalost, ovih dana će većina termina biti crvena, što znači zauzeto, ali pogledajte po drugim opštinama, možda ćete imati sreće. Takođe, u 00:00 se otvaraju novi termini za novi dan, pa ukoliko budete brzi možete „uloviti“ termin u opštini koja vam je blizu. Nakon uspešnog zakazivanja termina dobićete SMS i email potvrdu, a mi preporučujemo da termin upišete i u kalendar, da ne biste zaboravili kada treba da se javite i gde.

ePlati

eUprava je dodala i uslugu ePlati preko koje možete generisati uplatnice sa vašim podacima ili izvršiti elektronsko plaćanje, što vas štedi od odlaska u obližnju banku ili poštu i još jednog čekanja u redu. Ako plaćate online vaša uplata će biti evidentirana u sistemu i kao dokaz o uplati dostupna ovlašćenom licu.

Elektronski sertifikat

Topla preporuka je da kada budete menjali ličnu kartu izvadite i elektronski sertifikat, jer sa njim imate više dostupnih opcija na portalu eUprava poput online zamene vozačke dozvole bez odlaska u policijsku stanicu, koja vam može biti dostavljena na kućnu adresu. Elektronski ertifikat se upisuje na vaši ličnu kartu i omogućava vam da ličnom kartom elektronski potpisujete digitalna dokumenta, a samim tim i sebe spasite dodatnih gužvi i čekanja po šalterima.

 Zamena vozačke dozvole online
Zamena vozačke dozvole online
Izvor: SmartLife / eUprava

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Koala

Za sve sunarodnike koji su se napatili dok su pokusavali da naprave nalog,a zatim i da zakazu termin elektronskim putem ...potrebno je da prodje 48h da bi se nalog odobrio. Znaci, ne moze da se zakaze istog dana kada ste formirali nalog, nego kada dobijete mail da je registracija odobrena.

Damjanović Boško

Uspešno sam se prijavio za produženje lične karte i dobio na mejl poruku da se sada registrujem. Prilikom registracije mi je ponuđeno da unesem sve podatke kao prilikom prijave, samo što mi se sada javi da trebam da unesem drugu elektronsku poštu. Nakon toga opet isti zahtev: unesite drugi mejl. Tako da se ne mogu registrovati. Šta treba da uradim da bi se registrovao za termin za produženje lične karte.

Miki

Posle uspesne registracije, kada pritisnem na POKRENI USLUGU stalno mi dolazi Молимо Вас пријавите се на систем да би сте могли да користите услугу. Za koji sistem se ovde prica? Hvala na pomoc

Najnovije

Uređaji

Testovi