SRBIJA NIJE INOVATIVNA DOVOLJNO: Pali smo na listi najinovativnijih zemalja sveta i okruženje je ispred nas | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBIJA NIJE INOVATIVNA DOVOLJNO: Pali smo na listi najinovativnijih zemalja sveta i okruženje je ispred nas

Inovacije još uvek cvetaju u mnogim industrijskim i tehnološkim sektorima uprkos globalnom ekonomskom usporavanju i pandemiji koronavirusa. Srbija pala na novoj listi.

 Inovacije Samsung VR virtuelna realnost Izvor: SmartLife / Samsung

Svetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO - World Intellectual Property Organization) objavila je Globalni indeks inovacija za 2021. godinu.

Ocenjivali su visinu ili nivo inovacija u 130 različitih kategorija, koncentrišući se na dugačak popis kriterijuma poput ljudskog kapitala, institucija, tehnologija i kreativne proizvodnje, kao i na sofisticiranost tržišta i poslovanja, između ostalih.

Možda će vas zanimati

Inovacije se još uvek stvaraju bez obzira na jako prisustvo svetskog usporavanja ekonomije i pandemiji koronavirusa, posebno u industrijama koje se odnose na javno zdravstvo i zaštitu okoline.

Švajcarska je na vrhu WIPO liste s occenom 65,5 od 100, što je jedanaesti put da je proglašena svetskim liderom inovacija. Švedska je druga s 63,1 dok Sjedinjene Američke Države zauzimaju treće mesto s ocenom 61,3. Sledi ih Velika Britanija (59,8).

Jedan od najvećih pobednika na listi za 2021. godinu je Južna Koreja koja se s 10. mesta 2020. godine popela na 5. mesto ove godine. Šesta je Holandija (58,6), sedma Finska (58,4) dok osmo mesto zauzima Singapur s ocenom 57,8. Nemačka je na 10. mestu.

Kina je sada 12. najinovativnija nacija na svetu, a na 14. mestu je bila 2020. i 2019, ali i na 17. mestu 2018. godine. Kina je, takođe proglašena najinovativnijom zemljom s višim srednjim prihodom ispred Bugarske (ukupni rang 35) dok je Vijetnam (ukupni rang 44) bio prvi na listi zemalja s nižim srednjim prihodom, a sledi ga Indija (ukupni rang 46), objavila je Statista kompanija.

 CATL baterije inovacije proizvodnja u Kini VIDEO
CATL baterije inovacije proizvodnja u Kini VIDEO
Izvor: CATL

Gde je Srbija, a gde je region

Što se komšija i regiona tiče, Slovenija je na 32. mestu, Hrvatska je 42, Crna Gora je pedeseta, a Srbija tek na 54. mestu po listi inovacija. Ovo je pad Srbije na listi inovativnih zemalja za jedno mesto od prošle godine, mada su i ostale zemlje u okruženju, izuzev Rumunije i Bugarske nazadovale za po mesto ili dva.

Bosna i Hercegovina je zauzela 75. mesto na listi inovativnih zemalja za 2021.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA