PAMETNI TELEFONI SA ROTIRAJUĆOM KAMEROM: Selfie kamera postaje prošlost? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PAMETNI TELEFONI SA ROTIRAJUĆOM KAMEROM: Selfie kamera postaje prošlost?

Veoma zanimljiva ideja kompanije Xiaomi da u potpunosti ukloni prednju kameru.

  Izvor: SMARTLife / Xiaomi

Kada je u pitanju dizajn pametnih telefona, može se reći da veliki proizvođači ponavljaju iste paterne, te tako možemo da primetimo veliki broj sličnih uređaja koji se na golo oko razlikuju jedino po oznaci koju nose.

Iako se situacija popravila u poslednjem periodu u ovom segmentu i kako može da se nađu unikatni modeli na tržištu, to uglavnom budu minimalne razlike.

Možda će vas zanimati:

Možda se to ne primećuje, ali veliki igrači uveliko rade na ovom "problemu", jedan takav primer je i patent kompanije Xiaomi koja ima za cilj da neutrališe selfi kameru, dok će njen zadatak obavljati glavna kamera koja se nalazi na pozadini uređaja. Verovatno ste se sad zapitali kako kamera koja se nalazi na poleđini telefona može da se koristi kao prednja kamera, do odgovora ćemo doći.

U 2019. godini je zaživeo trend kamera ispod ekrana, a kao sa svim novim tehnologijama i ona na početku nije bila najbolja, kvalitet kamere je bio diskutabilan. Od tog trenda se nije odustalo te će u drugom delu 2021. godine sve veći broj kompanija plasirati telefone na tržištu sa poboljšanom kamerom ispod ekrana.

Kao što smo istakli, kvalitet prednje kamere je na takvim (starijim) uređajima diskutabilan, uz to treba uzeti u obzir da glavna kamera u većini slučajeva drastično kvalitetnija od selfi kamere. Kompanija Xiaomi je došla do veoma interesantne ideje koja ima potencijal da "jednim udarcem ubije dve muve".

Kineski proizvođač je poznat po implementiranju novih tehnologija, kao što je ta kamera ispod ekrana, tehnologija brzog punjenja, bežično punjenje na velikoj distanci, itd... Sada je holandski blog LetsGoDigital otkrio patent kompanije Xiaomi koji bi mogao da neutrališe u potpunosti prednju kameru. Patent je podnet WIPO-u (Svetska organizacija za intelektualnu svojinu) prošle godine, a objavljen je pre nekoliko dana.

 xiaomi flip camera kamera modul novi dizajn telefona Izvor: SMARTLife/ LetsGoDigital/ Xiaomi

Naime, Xiaomi planira da u neki svoj budući telefon postavi samo jednu glavnu kameru koja će funkcionisati i kao glavna kamera, ali i kao prednja kamera ispod ekrana! U zavisnosti od potrebe, korisnik će moći da transformiše tu kameru sa glavne na selfi i obratno. Fotografija prikazanog patenta pokazuje telefon koji poseduje modul zadnje kamere sa trostrukim sočivom, a koja ima mogućnost da se okreće.

Kada je u selfi režimu, kamera će se unutar tog uređaja okrenuti, dok će se displej područje oko kamere ugasiti kako bi svetlost mogla da dosegne do senzora. Magnetni ili motorizovani mehanizam omogućiće rotaciju kamere. Prednost ovakvog sistema će svakako biti taj da će prednja kamera biti istog kvaliteta kao i zadnja kamera, a uz to će proizvođač uštedeti na troškovima nove kamere i senzora. Uz to postoji šansa da se poveća i kapacitet baterije, prenosi BGR. U galeriji pogledajte Mi MIX Fold, novi model sa savitljivim ekranom i impresivnim sistemom kamera.

Sa druge strane, ovakav mehanizam bi verovatno zauzeo više prostora u samom uređaju, koji bi se inače "potrošio" za bateriju. Sasvim je moguće da bi "grba" (ostrvo) na kojoj se nalaze kamere na poleđini uređaja isto tako bila tanja nego što je to inače slučaj, pogotovo sa novim premijum modelima.

Svaki put kada se priča o pokretnoj mehanici na telefonima, postoji bojaznost da ista može da se pokvari. Takva zabrinutost je postojala i kod iPhone X telefona koji je imao slajder za kameru. Kako se u ovom patentu odvija sve unutar telefona, manja je bojaznost da neki spoljašnji efekat može da pokvari mehanizam kamere.

Pošto je reč o patentu, nema još uvek nikakvih naznaka, niti garancije, da će Xiaomi koristiti ovu zaista interesantnu tehnologiju, koja može da izmeni dizajn telefona, ali i kako kamere funkcionišu. 

Šta vi mislite o ovakvom sistemu kamere?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA