VELIKE SILE KROJE SUDBINU GLOBALNE MREŽE: Bajden pravi Internet bez Kine i Rusije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VELIKE SILE KROJE SUDBINU GLOBALNE MREŽE: Bajden pravi Internet bez Kine i Rusije

Iako možda niste bili svesni toga da Internet treba da se menja, sudeći po agendi Samita za demokratiju koji će se održati 9. i 10. decembra 2021. godine, tako nešto je neophodno.

Virtuelni Samit za demokratiju počinje sutra, i jedna od zemalja učesnica je Srbija, a domaćin samita je američki predsednik Džozef Bajden. Jedan od najinteresantnijih delova dnevnog reda samita je predstavljanje "Alijanse za budućnost Interneta."

Možda će vas zanimati

Iako o planovima Alijanse nema mnogo informacija, interni dokumenti sugerišu da SAD planiraju da zajedno sa svojim saveznicima ostvare viziju koju oni nazivaju slobodnim Internetom, dodatno se udaljavajući od modela globalne mreže koju imaju Kina i Rusija.

Vizija slobodnog Interneta

Prošlog meseca medijska kuća Politico došla je u posed internih dokumenata u kojima se pojavljuju planovi za slobodni Internet. U predlogu se navodi da će Alijansa težiti ka: "otvorenom, pouzdanom i bezbednom Internetu koji promoviše osnovne demokratske vrednosti i poštovanje ljudskih prava."

U dokumentima se navode dva osnovna razloga za formiranje alijanse:

  1. Autoritarne snage koje koriste internet za državnu kontrolu
  2. Zabrinutost zbog dezinformacija, bezbednosti i kontrole interneta od strane velikih tehnoloških kompanija

Vizija Alijanse

Kao odgovor na ove probleme Alijansa ima svoju viziju budućnosti i plan operativnih principa i obaveza koje bi trebale da se sprovedu tokom 2022. i 2023. godine. Ovde se pre svega misli na zaštitu podataka, otvoreni pristup softveru, regulacije platformi i kreiranje foruma za sajber bezbednost.

Možda će vas zanimati

Međutim, uprkos razvijenom planu, i dalje se ne zna šta će Bajden uraditi na Samitu. Kritičari su zabrinuti da su ove odluke donete prebrzo i da će zbog njih postojeće kampanje pasti u drugi plan i da će Alijansa ugroziti sva ona prava koja je trebala da zaštiti.

Kako radi Internet
Izvor: YouTube / Lesics

Saveznici i rivali

Lista gostiju samita je sama po sebi kontroverzna, jer među 100 zemalja koje prisustvuju, uključujući i Srbiju, nije bilo mesta za Kinu i Rusiju. Pored njih, nema ni NATO članica Turske i Mađarske, kao ni Egipta. Da stvar bude interesantnija, Amerika je pozvala Tajvan, što je dodatno razljutilo Kinu, a nije pomoglo ni to što nema dosta zemalja iz Jugoistočne Azije - ključnog regiona za rivalitet SAD i Kine. Iz ovog regiona je pozvano samo 3 od 10 članova Asocijacije nacija Jugoistočne Azije.

Pored svega toga, SAD su pozvale zemlje sa problematičnom istorijom ljudskih prava kao što su Brazil, Poljska, Filipini i Indija, što govori da je Samit zamišljen više kao mesto za rešavanje geopolitičkih sukoba nego za promociju demokratije.

Precizne planove očekujemo već u četvrtak, 9. decembra, prvog dana Samita.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 9

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zozo

Da li stvarno neko veruje u ovu budalaštinu?

Đovani

Pa koja je ovo licemerna tvorevina. Pa upravo su oni ti koji preko interneta utiču na lažnu sliku,pritiske,kontrolu,špijunažu, rat...

Matej

Ne vidim ništa loše u tome, da se iz toga isključi Ruse i Kineze.