INTERNET STIŽE NA MESEC: Po svemu sudeći pre nego optika do vaše zgrade | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

INTERNET STIŽE NA MESEC: Po svemu sudeći pre nego optika do vaše zgrade

Dok Ilon Mask pokušava da mrežom satelita poveže veći deo Zemlje u globalnu mrežu NASA uveliko radi na uspostavljanju Interneta na Mesecu.

 LunaNet Izvor: SmartLife / YouTube / NASA video / Printscreen

Artemis program je misija NASA kojom će 2024. godine ljudi ponovo posetiti Zemljin prirodni satelit, ali pre toga mora da se obezbedi dobar Wi-Fi za astronaute. Prošlo je skoro 50 godina otkad su astronauti poslednji put hodali površinom Meseca u sklopu tadašnjeg Apollo programa.

LunaNet projekat

U tih 50 godina desilo se mnogo toga. Između ostalog, istraživanje svemira robotima je postala normalna stvar, a tehnički napredak i naučna otkrića su omogućila mnogo toga što pre 50 godina nije bilo moguće. Pre nego što NASA ponovo pošalje astronaute na Mesec, potrebno je napraviti dobru mrežu, kako bi postojala mreža za komunikaciju. Mreža mora da bude dostupna van Zemljine orbite i da povezuje deo svemira oko nas sa Zemljom. Taj projekat NASA je nazvala LunaNet.

Možda će vas zanimati

Ogromna mreža dizajnirana da obezbedi vezu i servise sa misijama na Mesecu već je započela u Merilendu, SAD. Ova ideja stara je već dve godine i nastala je kao rešenja na potrebu za navigaciona i komunikaciona rešenja za malo sazvežđe satelita oko Meseca. Ubrzo su se sakupili eksperti, napravili predlog i konceptualno rešenje, i sada NASA ekipa radi vredno kako bi LunaNet sa papira prenela u stvarni svet.

Osnova lunarnog interneta je DTN (Delay/Disruption Tolerant Networking) - mreža koja toleriše kašnjenja i prekide. DTN služi da osigura da podaci teku kroz mrežu i stižu na svoju destinaciju čak i ako se dese prekidi signala.

Viber video poziv sa Meseca i Google Maps

Astronauti će moći da koriste LunaNet preko različitih čvorišta i da komuniciraju sa posadom na i oko Meseca na isti način na koji mi koristimo Wi-Fi na Zemlji. Pored toga, misije koje koriste mrežu će da imaju pristup signalima za poziciju i vreme, dozvoljavajući astronautima i roverima da znaju kuda se kreću po Mesečevom terenu i kako da se vrate nazad. Suštinski Viber video pozivi i Google Maps, samo na Mesecu.

LunaNet
Izvor: YouTube / NASA Video

Crveni Meteo-alarm

Za razliku od Zemlje, Mesec nema atmosferu koja može da generiše oluje, ali je solarna aktivnost velika pretnja za sve na površini Meseca, pa će LunaNet imati posebne instrumente za merenje svemirskog vremena. Otprilike kao vremenska prognoza u Jutarnjem programu, samo što umesto kiše, snega i vetra, ovde dobijate informacije o aktivnostima Sunca, solarnim olujama i sličnim opasnim aktivnostima od kojih nas štite geomagnetno polje i atmosfera.

 Solarna oluja
Solarna oluja
Izvor: SmartLife / YouTube / NASA video / Printscreen

Mnogo šira slika

Da bi LunaNet funkcionisao potrebno je napraviti mrežu čvorišta za radio i infracrvenu mrežnu komunikaciju sa Zemljom. Antene za LunaNet se ne prave samo za ovu misiju, već je plan da se one koriste za dalje istraživanje svemira u potrazi za radio signalima udaljenih objekata, praveći novu platformu za testiranje svemirskih teorija, dozvoljavajući dalji naučno-istraživački rad koji sada nije moguć.

NASA je nedavno objavila “Nacrt specifikacije interoperabilnosti za LunaNet”, kako bi se podstakao razvoj “Lunarnog Interneta”, pa se uskoro očekuje diskusija među tehničkim ekspertima širom sveta.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA