DUBAI EXPO 2020: Srbija u virtuelnom svetu oživljava čoveka iz Lepenskog vira od pre 10.000 godina | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DUBAI EXPO 2020: Srbija u virtuelnom svetu oživljava čoveka iz Lepenskog vira od pre 10.000 godina

Pogledajte najavu za nastup Srbije na Dubai Expo izložbi!

 Dubai EXPO centralna gradjevina Al Wasl Plaza Izvor: SmartLife / Dubai EXPO 2020

Srbija će na najvećem planetarnom događaju u istoriji, Dubai EXPO 2020, predstaviti svoje istaknute umetnike, kreativce i inovatore i uz pomoć virtuelne realnosti prikazaće svetu šta su čovečanstvu ostavili naši najveći umovi - Nikola Tesla, Milutin Milanković, Mihajlo Pupin

Otkriće najveća blaga srpske kulture, a posebna senzacija biće oživljavanje u virtuelnoj realnosti čoveka iz Lepenskog vira, koji je živeo pre 10.000 godina.

Možda će vas zanimati

Prvi put pokazaćemo svetu jednu takvu inovaciju, koja je rezultat pomalo neočekivane saradnje naše naučnice Sofije Stefanović sa domaćim stručnjacima svetskog ranga gejming industrije.

Naime, prvi put ikad, uz pomoć vrhunske metahuman tehnologije i veštačke inteligencije, oživećemo u virtuelnom svetu čoveka koji je pre 10.000 godina živeo u Lepenskom viru.

Kroz atraktivan i originalan program nastupa Srbije, koji za šest meseci podrazumeva više od 150 različitih događaja, što na samom Paviljonu, što na nekim od Expo lokacija - naši umetnici, izvođači, muzičari, kreativci imaće priliku da se predstave celom svetu i da kao najbolji kreativni ambasadori predstave Srbiju.

U bogatom muzičkom programu dominiraće naši umetnici, koji su već prepoznati na globalnoj sceni: Stefan Milenković, Slobodan Trkulja i Balkanopolis, Goran Bregović, Nele Karajlić u inovativnom muzičkom projektu koji realizuje u saradnji sa Milenkovićem, muzičari svetskog ranga: Nenad Vasilić, Lena Kovačević, džez umetnica Aleksandra Denda, bendovi Eyot i Naked, glumica i pevačica Jelena Gavrilović, koreograf i baletski umetnik Igor Pastor, kostimografkinja Ivana Vasić Inglish, Petar Marić, kao osmostruki svetski šampion električne harmonike, plesna grupa talentovane dece koja je svetski prvak u formacijama i mnogi drugi. Sve to uz veliku podršku i naša dva nacionalna hrama kulture - Narodni muzej i Narodno pozorište u Beogradu.

Naša zemlja će se na Svetskoj izložbi u Dubaiju predstaviti pod modernim brendom nacionalne platforme Srbije stvara, a tema nastupa glasi – “Srbija stvara ideje: Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost”.

Na Expo-u neće biti zanemareni ni tradicionalni elementi, pa ćemo posetioce upoznati sa srpskim vezom i za ovu priliku specijalno dizajniranim ručnim radovima, u saradnji sa Etno mrežom Srbije, a sjajni Ansambl Kolo će ponuditi jedan drugačiji i nikad viđen nastup koji objedinjuje srpsku tradiciju i ideje moderne Srbije.

Ono što je zanimljivo je da će nas na ulazu u Paviljon dočekati replika jedne od poslednjih otkrivenih vinčanskih skulptura, autora Aleksandra Bunčića, docenta na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, čiji će kompletan izgled moći da se vidi takođe putem savremene tehnologije, što još jednom govori o spoju naše drevne Vinčanske kulture i savremenog stvaralaštva.

Inspiracija za nastup Srbije na Expo 2020 Dubai, leži u 7.000 godina staroj Vinčanskoj kulturi. I kao što je Vinča predstavljala centar ideja i stvaralaštva neolita, tako i Paviljon Srbije - koji arhitekturom podseća na kosi krov vinčanskih građevina - predstaviće budućnost čovečanstva, u čijem su središtu digitalizacija, veštačka inteligencija i virtuelna realnost.

Centralno mesto u predstavljanju Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju zauzima arhitektonski upečatljivi paviljon površine 2.000 metara kvadratnih. Paviljon će biti u potpunosti digitalizovan i pružiće mogućnost virtuelnog putovanja kako kroz različite realnosti, različite vremenske periode tako i kroz različite prostore.

Kroz estetiku našeg nastupa i video i ostale vizuelne materijale, postavljamo se futuristički i vizionarski, jer smo svojim inovacijama u mnogim oblastima okrenuti budućnosti i ne samo da idemo u korak sa svetom, već smo ponekad i među predvodnicima. Srbija stvara odavno, sada je vreme da to i pokažemo.

Vlada Srbije je obezbedila i besplatne čarter letove, u saradnji sa AirSerbia kompanijom, na relaciji Beograd-Dubai-Beograd, tokom trajanja Expo-a, a koji će biti na raspolaganju zainteresovanim predstavnicima naše poslovne zajednice tokom tačno definisanih tematskih nedelja.

Svetska izložba Expo 2020 će trajati od 01. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine i okupiće rekordne 192 zemlje sveta i preko 25 miliona učesnika.

Obavezno pogledajte i odličan spot koji je Srbija uradila za Dubai Expo 2020.

SERBIA PAVILION EXPO 2020 DUBAI VIDEO
Izvor: Expo 2020 Serbia

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

v1ad

Ne kapiram. Jesu li ovo neki monasi są Burme ili carobnjaci sa svetlecim kuglama? Sta je ovo i kakve ima veze sa Srbijom?

Max

Neko je uzeo lepe pare za ovaj amaterski klip.