SRBIJA NA DUBAI EXPO 2020: Vraćamo se na mesto gde je Tesla zadužio ceo svet i to novim idejama i futurističkim nastupom | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBIJA NA DUBAI EXPO 2020: Vraćamo se na mesto gde je Tesla zadužio ceo svet i to novim idejama i futurističkim nastupom

Više od 25 miliona posetilaca imaće priliku da vide Srbiju kakvu do sada nisu imali priliku da upoznaju - direktno na štandu i virtuelno!

 Dubai EXPO centralna gradjevina Al Wasl Plaza Izvor: SmartLife / Dubai EXPO 2020

Od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine, Republika Srbija će, zajedno sa više od 190 zemalja iz celog sveta, učestvovati na prestižnoj svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai sa temom - SRBIJA STVARA IDEJE - Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost.

Ovogodišnja Svetska izložba u Dubaiju, prema poslednjim procenama, očekuje se da obori sve rekorde i da dočeka čak 25 miliona posetilaca, što je najveći broj u istoriji koju je neka manifestacija imala.

Možda će vas zanimati

Da li znate šta imaju zajedničko Ajfelova kula, Kip slobode, Nikola Tesla, Vinsent van Gog, Heinz kečap, telefon i pokretne stepenice?

Svi su prvi put predstavljeni upravo na najvećem svetskom događaju - velikoj Svetskoj izložbi, čija istorija predstavlja istoriju razvoja celokupnog čovečanstva.

A da bismo se podsetili njenih najsvetlijih trenutaka, vratićemo se na sam početak, u Kristalnu palatu u Londonu gde je davne 1851. održana prva Svetska izložba i od tada su na ovoj manifestaciji predstavljena neka od najvećih tehnoloških inovacija i otkrića bez kojih ne možemo da zamislimo savremeni život.

Telefon, prvi računar, Teslina naizmenična struja, prvi put su predstavljeni upravo na nekoj od ovih izložbi. Neke od najfascinantnijih građevina naše civilizacije, izgrađene su za potrebe Ekspoa, da bi postale trajno istorijsko nasleđe - Ajfelova kula u Parizu i Atomium u Briselu, ali i prva maketa za Kip slobode.

Ovo je jedinstvena prilika zemljama da predstave svoja inovativna rešenja za savremene izazove čovečanstva, značajne segmente svog društva, kulture, tradicije i istorije na jednoj tački susreta za ceo svet.

Zbog pandemije koronavirusa, Svetska izložba Expo 2020 Dubai (إكسبو 2020) će, umesto planirane 2020. i 2021. godine, biti održana u Dubaiju od oktobra 2021. do marta 2022. godine, sa temom "Povezivanje umova, stvaranje budućnosti".

Čak 192 države, potvrdile su svoje učešće na Svetskoj izložbi u Dubaiju.

Dubai Expo 2020 VIDEO
Izvor: Expo 2020 Dubai

SRBIJA NA DUBAI EXPO 2020

Od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine, Republika Srbija će, zajedno sa više od 190 zemalja iz celog sveta, učestvovati na prestižnoj svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai sa temom SRBIJA STVARA IDEJE - Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost.

Republika Srbija će se na ovoj svetskoj izložbi predstaviti u nacionalnom paviljonu površine od 2.000 kvadratnih metara, a objekat se nalazi u tematskom delu koji nosi naziv Mobilnost (Mobility).

Paviljon je osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, koja povezuje zaostavštinu vinčanske kulture sa digitalno naprednom, savremenom Srbijom. Paviljon će biti u potpunosti digitalizovan i pružiće mogućnost virtuelnog putovanja kako kroz različite realnosti, različite vremenske periode tako i kroz različite prostore.

Izložbena postavka paviljona prikazuje savremenu Srbiju kao prirodnog naslednika izuzetnog umetničkog i trgovačkog dara, inovativnosti koja je promenila tok čitave civilizavije i sledbenika miroljubive koegzistencije neolitske Vinčanske kulture. Naša zemlja će biti prikazana kao Srbija budućnosti, koju najbolje predstavljaju kreativne ideje talentovanih i inventivnih pojedinaca, kompanija i organizacija.

Kroz celovit biznis program i učešće brojnih poslovnih ljudi i kompanija, institucija i startapova iz Srbije, svetskoj biznis zajednici prikazaće se:

  • zašto je Srbija prva u Evropi po direktnim investicijam
  • zašto je zovu Silicijumskom dolinom Balkana
  • zbog čega je lider u eUpravi ili ponosan domaćin Evropskog centra izvrsnosti za ICT rešenja u poljoprivredi i
    jedna od zemalja sa najboljim rezultatima u borbi protiv pandemije i imunizaciji.

Takođe, Srbija će pokazati i zašto su svetski mediji proglasili Beograd za jedan od 5 najkreativnijih gradova na svetu.

 Dubai pogled sa visine iz vazduha Izvor: SmartLife / YouTube

Paviljon Srbije sastoji se iz četiri dela:

  1. Srbija stvara ideje: OPŠTI DEO (prizemlje) - Maloprodajna zona kreativnih srpskih proizvoda i BIZNIS DEO (1. sprat) - digitalne brošure, programi i prezentacije srpske biznis ponude
  2. Srbija stvara prilike: BIZNIS DEO (1. sprat) - Spojive konferencijske sale i sale za sastanke podesivih veličina i specifikacija, koje se mogu rezervisati za sastanke, konferencije i prezentacije
  3. Srbija stvara iskustva: OPŠTI DEO (2. sprat) - Zona namenjena turističkim potencijalima i srpskim događajima, dostupna za VR prezentacije inovacija, talenata, umetnika, gradova, turističkih destinacija, muzeja, velikih događaja itd. i
  4. Srbija stvara inspiraciju: VINČA (2. sprat) - Stalna postavka koja povezuje izuzetnost Vinčanske kulture sa kreativnošću i inovacijama moderne Srbije.

Osnovni cilj učešća Republike Srbije na Expo 2020 Dubai je promocija srpske biznis zajednice na vodećoj svetskoj poslovnoj manifestaciji.

Ujedinjeni arapski emirati predstavljanju vrata ka regionu MENA - području Bliskog Istoka i Severne Afrike. Region MENA obuhvata 19 zemalja i obuhvata približno šest odsto svetske populacije, raspolaže sa ukupno 60 procenata svetskih rezervi nafte i 45 odsto svetskih rezervi prirodnog gasa.

SRBIJA NA SVETSKIM IZLOŽBAMA KROZ ISTORIJU

Srbija ima dug istorijat predstavljanja na svetskim izložbama i ove godine slavi 136 godina od prve Svetske izložbe u Antverpenu u Belgiji, kad je Kraljevina Srbija izlagala pored Francuske, Nemačke, Austrije, Kanade, Velike Britanije, Otomanskog carstva, Portugalije, Španije, Kraljevine Rumunije i Sjedinjenih američkih država. Paviljon Srbije zauzimao je prostor od 125 kvadratnih metara, sa ukupno 302 izlagača, dok su tokom izložbe predstavnici naše zemlje osvojili ukupno 157 nagrada.

U Parizu 1900. godine Srbija je izlagala na istaknutoj lokaciji na Seni, gde se predstavila paviljonom koji izgleda poput crkve, u srpsko-vizantijskom stilu i osvojila ukupno 19 zlatnih, 69 srebrnih i 98 bronzanih medalja.

Pod nazivom "Novi Humanizam" prva posleratna Svetska izložba je nakon pauze od 19 godina, održana 1958. u belgijskom gradu Briselu. Na ovom okupljanju država posebno se istakla jugoslovenska delegacija i njen jedinstveni paviljon, koji je projektovao arhitekta Vjenčeslav Rihter. Jugoslovenski paviljon bio je jedan od najmanjih, ali po procenama arhitekata iz celog sveta, jedan od najelegantnijih i najupečatljivijih. Sazdan od gvožđa i stakla predstavljao je modernizam jugoslovenskih ideja. Snažna sajla držala je šest čeličnih lukova koji su predstavljali šest republika Jugoslavije. Zbog svoje umetničke vrednosti, elegancije i jednostavnosti zaslužio je zlatnu medalju belgijske krune, a dve godine kasnije prenet je u opštinu Vevelgem u Zapadnoj Flandriji, gde je rekonstruisan i danas je jedan od retkih sačuvanih paviljona iz te epohe.

Na izložbi u Montrealu 1967. je prezentovano čak devedeset nacionalnih paviljona, a među njima i Jugoslavija, koja je izlagala prvi put od 1958. godine. Istaknuti su tadašnji biseri infrastrukture i arhitekture, među kojima su brana Đerdap na reci Dunav (tada u izgradnji) i most Gazela u Beogradu (takođe tada u izgradnji).

Svetska izložba pod nazivom "Bolji grad - bolji život" održana je u Kini, u Šangaju tokom 2010. godine i oborila sve dotadašnje rekorde posećenosti. Republika Srbija u Šangaju se predstavila paviljonom na površini od 1.000 kvadratnih metara, sa interesantnom fasadom koja je motivisana šarom pirotskog ćilima.

Pod sloganom "Nahranimo planetu, energija za život", u italijanskom gradu Milanu, 2015. godine održana je poslednja Svetska izložba. Na izložbi su učestvovale 144 zemlje, među kojima i Srbija.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA