3D Srbija u Dubaiju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3D Srbija u Dubaiju

Srpski potencijali u Dubaiju u tri dimenzije uz podršku virtuelne realnosti i hologramskih projekcija.

  Izvor: MONDO, J.D.

Ideju firme "Digitalmind" da se Srbija na svetskom sajmu "EXPO 2020" u Dubaiju predstavi u paviljonu, koji će pored fizičke imati i virtuelnu realnost, podržalo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a prihvatili su je kao novo rešenje i organizatori ove svetski značajne smotre.

Međutim, to još ne znači da će ova ideja biti praktično realizovana jer, pre toga mora da se raspiše međunarodni javni konkurs za izradu paviljona i da je zatim potvrde ponovo organizatori Sajma.

Autori druge ideje, koju je ministarstvo otkupilo su dr Branka Novčić Korać i dr Igor Kovačević. Tema Sajma, koji će biti održan naredne godine u Emiratima je "Povezivanje umova, stvaranje budućnosti", a Ministarstvo je zatražilo saglasnost organizatora kako za temu, koju je predložio "Digitalmind", tako i za temu čiji su autori dr Branka Novčić Korać i dr Igor Kovačević. Organizatori sajma u Dubaiju odobrili su ideje srpskih timova 14. januara. Vlasnik i direktor beogradskog "Digitalminda" Vitomir Jevremović kaže da je njihova ideja u skladu sa najnovijim dešavanjima u razvoju tehnologije i društva u svetu.

"Paviljon bi trebalo da bude kompletno virtuelan. Imaćemo paralelne paviljone i u virtuelnoj stvarnosti, na internetu ali i u realnosti", kaže Jevremović. Posetioci, koji budu u paviljonu biće u prilici da preko hologramskih naočara vide ceo sadržaj, koji se prezentuje.

S obzirom na to da su organizatori prihvatili ideju iz Srbije to je, kaže Jevremović, pokazatelj da ni jedna zemlja nije imala sličnu. "Naše rešenje zaista predstavlja prikaz kako će komunikacija izgledati u budućnosti. Ako možete da imate virtuelne sastanke, srećete ljude sa svih strana sveta u realnom prostoru kao holograme, ili da vidite sadržaje koji su hologramski prikazani oko vas, to će promeniti način na koji cela planeta funkcioniše", smatra Jevremović.

Sledeći važan korak, kažu za Tanjug u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija je raspisivanje međunarodnog nagradnog konkursa za idejno rešenje enterijera i eksterijera Nacionalnog paviljona Srbije, koji bi trebalo da odobri komisija organizatora EXPO-a 2020.

Ministarstvo trgovine je postalo "vlasnik" ideje tima iz "Digitalminda" otkupom od 250.000 dinara posle javnog poziva. Projekat, između ostalog predviđa, mogućnost da se firme iz Srbije putem interneta predstave na ovom Sajmu i ponude svoje proizvode potencijalnim partnerima iz sveta, ali i da se povežu posetiocima izložbe u Dubaiju.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Expo 2020 Dubai| Explore The Site
Izvor: Expo 2020 Dubai

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA