Samo 3 postoje

MAŠINA BEZ KOJE NEMA BUDUĆNOSTI: EUV košta najmanje 150 miliona dolara i dostupna je tek nekim zemljama

Ekstremnu ultraljubičastu litografsku mašinu poseduju tek tri kompanije na svetu, a četvrtoj je blokiran pristup.

Izvor: SmartLife / ASML

Mnogi od vas upoznati su sa takozvanim Murovim zakonom, zapažanjem direktora Gordona Mura iz 1965. godine, kojim je tad izvršni direktor Intel kompanije objasnio kako se broj tranzistora u gustom integrisanom kolu (IC) svake godine udvostručava.

Mur je 1975. godine izmenio zakon i rekao da se broj tranzistora udvostručuje, ipak, svake dve godine, a trenutno kompanije TSMC i Samsung izrađuju čipove u proizvodnom procesu od pet nanometara.

Možda će vas zanimati

Broj tranzistora u čipovima današnjih uređaja je neverovatan i tehniku tj. mobilne i druge uređaje ne bismo bili u stanju da koristimo na način na koji smo navikli.

Što više tranzistora na manjem prostoru - to čip postaje moćniji, ima bolje performanse, ali i troši manje struje tj. energije, koja se uglavnom vezuje za bateriju, a to neminovno znači i dužu autonomiju korišćenog uređaja.

Činjenica da Apple M1 čip ima neverovatnih 16 milijardi i više tranzistora, a da je izrađen još uvek u tehnologiji od pet nanometara, zapanjujuća je (u pozitivnom smislu) sama za sebe. Ako se i vi pitate kako je to moguće, odgovor je EUV mašina kompanije ASML. EUV je ekstremna ultraljubičasta litografska mašina, krucijalna za ugraviranje malih električnih kola u plastične pločice, koje potom postaju moćni čipovi u uređajima kakvi su pametni telefoni, tableti, nosivi gedžeti između ostalih, ali i moderni i posebno električni automobili.

ASML je holandska kompanija, koja je serijsku proizvodnju EUV mašina počela tek krajem 2017. godine i za sada je imaju samo tri kompanije na svetu - Intel, Samsung i TSMC. Trebalo je da je ima i kompanija Huawei, ali su SAD sprečile da Holanđani isporuče EUV mašinu Kinezima novim ekonomskim sankcijama. Huawei ima svoj Kirin 9000 čipset izrađen u pet nanometara arhitekturi, izrađivao ga je HiSilicon, ali je proizvodnja prestala iz istog razloga.

EUV mašina je izuzetno kompleksne izrade, njena postavka i sklapanje traju nekoliko nedelja, a sastoji se iz najmanje 100.000 delova i dva kilometra kablova! Za graviranje se koriste visokopolirana ogledala velike bistrine, koja su posebno izazovna za montažu.

Čak su i naučnici oduševljeni mogućnostima jedne ovakve mašine. “To je apsolutno revolucionaran proizvod, napredak koji će industriji dati novi život u godinama koje dolaze“, rekao je profesor i naučnim američkog MIT instituta Hesus del Alamo. Vil Hant, istraživač i analitičar Džordžtaun univerziteta rekao je o EUV mašini da je “zapanjujuće sofisticirana i izuzetno složena“.

TSMC kompanija je tokom 2022. godine trebalo da korišćenjem unapređenog procesa proizvodnje predstavi arhitekturu od tri nanometra za čipove, ali je taj plan pao u vodu zbog različitih razloga i trenutne nestašice komponenti. Takođe, iako je planirano da koristi A14 Bionic čipset napravljen u arhitekturi od 3 nm iPhone iz 2023. godine će najverovatnije imati novi čip izrađen u arhitekturi “tek“ od četiri nanometra. To će ga svakako učiniti manje moćnim, ali će biti napredak u odnosu na sadašnju arhitekturu od pet nanometara. Ista je situacija i sa Snapdragon 898 i Exynos čipovima, ali se prelazak na tri nanometra očekuje tokom 2024. godine.

Holandska kompanija ASML priprema i nadogradnju EUV mašine, koja će omogućiti narednim generacijama čipova da budu još moćniji i još štedljiviji na istom ili čak manjem prostoru. Prema sadašnjim najavama, prva kompanija koja će imati čip od tri nanometra biće - američki Intel

ASML EUV mašina VIDEO
Izvor: ASML