JAČA OD ČELIKA, IZDRŽLJIVIJA OD KEVLARA: Naučnici napravili veštačku paukovu svilu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JAČA OD ČELIKA, IZDRŽLJIVIJA OD KEVLARA: Naučnici napravili veštačku paukovu svilu

Jedan od najjačih i najizdržljivijih materijala na svetu - paukova svila, napravljena je u veštačkim uslovima i ima svojstva bolja od kevlara i čelika.

  Izvor: SmartLife / St. Louis Univerzitet

Materijali kao što su titanijum, čelik i kevlar asociraju na nešto čvrsto, jako i izdržljivo. Zbog toga i ne čudi da se na primer kevlar koristi za pravljenje neprobojnih prsluka i odeće otporne na posekotine, pa čak i za maskice pametnih telefona. Pored opreme za zaštitu, kevlar je izuzetno lagan, pa se koristi iza pravljenje sportske opreme.

Možda će vas zanimati

Izgleda da su naučnici sa St. Louis univerziteta u Vašingtonu pronašli nešto bolje. U pitanju je veštačka paukova mreža koja bi trebala da bude jača od čelika i izdržljivija od kevlara, pa čak i od prirodne paukove mreže. Ceo proces istraživanja je krenuo od paukove svile od koje ove životinje pletu mrežu, i krenuo u smeru kreiranje nečega sličnog korišćenjem sintetičke biologije.

 Poređenje jačine različitih vlakana svile
Poređenje jačine različitih vlakana svile
Izvor: SmartLife / St. Louis Univerzitet

Jedan od problema sa kojim su se susreli ranije je bila proizvodnja beta-nanokristala, elementa koji paukovi instinktivno znaju da dodaju u procesu upredanja mreže, i koji svili daju potrebnu snagu, a što je ljudima predstavljao problem.

Možda će vas zanimati

Međutim, tim naučnika je kasnije pronašao rešenje koje ima bolja svojstva od beta-nanokristala i bolje podnosi tenziju. Da bi se dobio novi materijal koji menja beta-nanokristale, naučnici su iskoristili bakteriju koja pomaže u celom procesu, a konačni proizvod je jednak ili bolji od prirodne paukove svile, sa svim bitnim mehaničkim svojstvima.

Iako još u procesu istraživanja i razvoja, ovo je veliki iskorak koji pokazuje da je moguće napraviti veštačke bio materijale koji su bolji i napredniji od onih koji se nalaze u prirodi. Uostalom pogledajte eksperiment koji poredi jačinu čelika i paukove svile.

Da li je paukova svila jača od čelika
Izvor: YouTube / Science Channel

Ukoliko se proces proizvodnje veštačke svile dovoljno usavrši da postane komercijalno dostupan, njegova primena je bukvalno ograničena ljudskom maštom, i svuda gde se koriste otporni, a lagani materijali - od karoserija automobila i kućišta telefona, do pancirnih prsluka i aviona.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA