Ništa od dogovora

GOOGLE KAŽNJEN SA 500 MILIONA EVRA: Ukoliko ne ispune uslove, moraće da plaćaju dodatnih 900.000 evra svaki dan

Francuska kaznila Google sa 500 miliona evra zbog spora sa novinskim agencijama.

Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Pawel Czerwinski

Regulatorna tela u Francuskoj su kaznila Google sa 500 miliona evra, pošto se ta kompanija nije pridržavala privremene naredbe o plaćanju naknada za korišćenje vesti tamošnjih medija.

Oni su zapretili Google-u sa svakodnevnim kaznama od 900.000 evra ukoliko ne budu smislili rešenje za dva meseca kako će da nadoknade novinskim agencijama to što su koristili njihov sadržaj. 

Možda će vas zanimati:

Ovaj spor je i deo napora Evropske unije kako bi se naterale velike tehnološke kompanije da plate izdavačima za korišćenje njihovog sadržaja. Izdavači kao što su APIG, SEPM i AFP su optužili Google da nije hteo da pregovara sa njima, kako bi ta kompanija iz Kalifornije nadoknadila to što se sadržaj iz medija nalazi u njihovim platformama, kao što je news feed (najnovije vesti).

Iz te kompanije su u saopštenju za javnost otkrili da su veoma razočarani odlukom, kao i da se kazna ne odražava na uložene napore da se te vesti nađu na njihovim platformama. Ovo nije prvi put da je Google meta Francuske i Evropske unije, pre samo mesec dana kažnjeni su sa 220 miliona evra zbog zloupotrebe "dominantne pozicije" u online oglašavanju.

"Tokom čitavog procesa ponašali smo se dobronamerno. Ova kazna ignoriše naše napore da postignemo dogovor. Google je do danas jedina kompanija koja je najavila sporazume o srodnim pravima", rekao je portparol te kompanije. Iako je početkom februara postignut okvirni dogovor da Google isplati grupi francuskih medija 76 miliona evra u naredne tri godine, izgleda da je na njega stavljena pauza. 

U Australiji, Google i Facebook su se sklopili dogovor sa novinskim agencijama nakon što je tamošnja vlada usvojila zakon koji obavezuje tehnološke kompanije da plate vesti koje koriste na svojim platformama.

Tagovi