Ništa ne mora?

VISOKE KAZNE ZA GOOGLE I APPLE: Američke kompanije plaćaju po 10 miliona zbog korisničkih podataka

I Google i Apple, očekivano, saopštili su zvanično da se sa odlukom ne slažu i da će se na nju žaliti.

Tim Kuk, kompanija Apple
Izvor: YouTube/ Printscreen/ Tech Valley

Italijanski regulator za zaštitu tržišne konkurencije izrekao je kompanijama iz SAD Google i Apple novčane kazne od po 10 miliona evra zbog, kako su zvanično saopštili - "agresivne prakse povezane s komercijalnom upotrebom korisničkih podataka".

"Dve tehnološke kompanije ne pružaju jasne i direktne informacije o tome kako prikupljaju i koriste podatke onih koji odluče da koriste njihove usluge ili/i uređaje", navodi se još u saopštenju italijanskog regulatora.

Google-ov sistem je tako osmišljen da korisnici pri kreiranju svakog novog naloga moraju automatski da prihvate sve uslove o upotrebi podataka, ali ni kompanija Apple ne nudi korisnicima nikakav izbor kada je ta stvar u pitanju.

I Google i Apple rekli su da se ne slažu sa ovom odlukom i da će se na nju žaliti.

"Nudimo najviši stepen transparentnosti u našem domenu industrije i kontrolu svim korisnicima koji imaju mogućnost da izaberu koje će to podatke deliti sa bilo kim, a koje ne, kao i to kako će se ti podaci dalje koristiti", naveli su iz Apple kompanije u zvaničnom saopštenju, ocenivši stav regulatora pogrešnim. Brza reakcija Apple-a nikad nije očekivana, ali je kompanija ovog puta reagovala odmah nakon donošenja odluke.

Iz kompanije Google su u saopštenju istakli da prate i koriste sve poštene i transparentne prakse kako bi korisnicima pružili korisne usluge i dali jasne informacije o njihovoj upotrebi.

Regulator je istakao da je iskoristio to svoje pravo i tehnološkim kompanijama izrekao najviši iznos kazne koji u takvim slučajevima može da bude određen.

Change these 5 privacy settings in Windows 10
Izvor: CNet.