KB5039302

Poslednje ažuriranje Windows-a 11 već danima izluđuje korisnike beskonačnim restartovanjem

Autor Miloš B. Jovanović

Računari ne uspevaju da se pokrenu, ponovo se pokreću, zatim ponovo ne uspevaju, pa se potom ponovo pokreću, i tako u nedogled... Sve dok korisnik ne pokuša da pokrene Recovery...

Izvor: Microsoft

Windows 11 je poslednjih dana juna dobio najnovije ažuriranje, ali ga je ubrzo po objavljivanju Microsoft obustavio. Razlog za to je naknadno otkriveni prilično ozbiljan bag.

Microsoft je, nakon objavljivanja ažuriranja pod oznakom – KB5039302, dobio informacije da se neki računari na koje je ono instalirano uopšte ne pokreću ili se "zamrznu" u stanju bootloop-a (odnosno, ne mogu da obave restart do kraja).

Računari ne uspevaju da se pokrenu, ponovo se pokreću, zatim ponovo ne uspevaju, pa se potom ponovo pokreću, i tako u nedogled... Sve dok korisnik ne pokuša da pokrene oporavak (Recovery) računara.

Problem je, kako se pretpostavlja, u vezi sa računarima koji koriste "virtuelne mašine", odnosno najviše sa pokretanjem drugog operativnog sistema unutar postojećeg.

Kompanija iz Redmonda, takođe, navodi i da do problema dolazi i na računarima koje koriste druge virtuelne alate, kao što su CloudPC, Azure Virtual Desktop (AVD) ili DevBox.

Microsoft poslednjih dana istažuje uzroke problema, zbog čega je ažuriranje putem Windows Update i Windows Update for Business obustavljeno. Ako je "običnim korisnicima" za utehu, iz Microsoft-a tvrde da problem najverovatnije ne utiče na Windows 11 Home, pošto većina privatnih korisnika obično ne koristi virtualizaciju u kućnom okruženju.

Tehnološki gigant ističe da radi na rešavanju problema, kao i da rešenje stiže sa "nadolazećim izdanjem" ažuriranja, pa se s obzirom na ozbiljnost problema, može pretpostaviti da je reč o vanrednom update-u.

BONUS VIDEO: