Posle skoro 30 godina postojanja Microsoft ukida popularnu Windows aplikaciju, a da ni sam ne zna zašto | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posle skoro 30 godina postojanja Microsoft ukida popularnu Windows aplikaciju, a da ni sam ne zna zašto

Tekst procesor WordPad je bio podrazumevana aplikacija još od Windows-a 95, u kome je nasledio prethodnu aplikaciju za uređivanje teksta OG Microsoft Write

 laptop _ kucanje _ devojka _ Foto Pixabay.jpg Izvor: Pixabay

Posle tri decenije postojanja, popularni tekst procesor WordPad se oprašta od korisnika Windows operativnog sistema.

Microsoft je u privju izdanju Windows 11 Build 26020 ažuriranja, na svom Windows Insider Canary Channel-u, najavio da WordPad neće biti automatski instaliran zajedno sa instaliranjem nove verzije OS, kao i da će u budućim ažuriranjima zvanično biti uklonjen.

WordPad je bio podrazumevana aplikacija od kada je uveden sa Windows 95 operativnim sistemom, u kome je nasledio prethodnu aplikaciju za uređivanje teksta OG Microsoft Write.

WordPad je od početka bio pozicioniran na dva načina:

  • kao tekst editor koji ima neke funkcionalnosti MS Word-a,
  • kao naprednija verzija Notepad-a, tekst editora prvi put objavljenog 1983, dve godine pre pojave prve verzije Windows-a.

"Preporučujemo Microsoft Word za rad sa složenijim tekstualnim dokumentima kao što su oni u .doc i .rtf formatima, i Windows Notepad za dokumente sa običnim tekstom u .txt formatu", poručuju iz Microsofta.

Takva objava sugeriše da je Microsoft verovatno shvatio da je WordPad samo "čudna sredina između Word-a i Notepada" i da to da li će ga ukloniti ili ne, ne pravi neku razliku.

WordPad je definitivno jedna od onih Windows aplikacija za koje biste pomislili da će zauvek biti deo najpopularnijeg operativnog sistema za PC računare, konstatuje Gizmodo, pa je moguće i da je Microsoft imao druge, ozbiljnije razloge za uklanjanje tog dugovečnog tekst editora.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:23
Windows Copilot
Izvor: Microsoft
Izvor: Microsoft

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrcela

Ma, mozda ga ne treba izbacivati. Nema neku veliku svrhu, ali zgodan je onako recimo kada trebate da odstampate novu cenu u boji, pa ono kao akcija 1000% popust.. Druga stvar zbog koje ne trebaju da ga izbacuju, program je vrlo lagan ima samo WNDCLASSEX strukturu i LoadLibrary("riched20.dll); ;-) Malo za ove nove "programere" da kazem da je "riched20.dll" rich editor - samo custom control (obican textbox koji podrzava boje) i dosta starijih programa ga koristi, tako da ne mogu da ga izbace iz Windowsa generalno. Koriste ga i noviji programi, slabije ali desava se. Eh, winapi, winapi, kakvo je to pakleno vreme bilo. A, tek MFC (winapi za c++) kakva je to kanturina bila... Ko nije osetio winapi dzunglu ne moze se smatrati programerom, jer nema prestavu kako stvari stvarno funkcionisu. ;-)