10 najmoćnijih prečica u Microsoft Word-u koje će vam uštedeti dosta vremena i živaca | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 najmoćnijih prečica u Microsoft Word-u koje će vam uštedeti dosta vremena i živaca

Najpoznatiji tekst procesor na svetu – Microsoft Word, koga je američka kompanija predstavila 25. oktobra 1983. godine, ovoga vikenda je obeležio 4 decenije postojanja

Microsoft Word je prilično moćan softver za obradu teksta, koga već pune četiri decenije koriste milioni ljudi širom sveta. Američki tehnološki gigant je svoj najpoznatiji tekst procesor predstavio 25. oktobra davne 1983. godine, pa je on tako ovoga vikenda obeležio 40. godina postojanja.

Ako ste redovan korisnik Word-a onda vam je svakako od značaja da njegova upotreba bude što efikasnija, a jedan od načina da povećate produktivnost u radu je upotreba prečica na tastaturi.

Zato vam predstavljamo 10 najmoćnijih, odnosno najkorisnijih Microsoft Word prečica, po izboru sajta GizChina, koje će vam dosta pomoći u radu, i znatno olakšati i ubrzati posao.

1. CTRL + C / CTRL + X / CTRL + V

Ovo su ubedljivo najčešće korišćene prečice na tastaturi u Word-u: Ctrl + C se koristi za kopiranje teksta ili objekta, Ctrl + X za izbacivanje ("sečenje") izabranog teksta, a Ctrl + V se koristi za kopiranje ("lepljenje") teksta, slike ili grafike sačuvane u klipbordu.

2. CTRL + Z / CTRL + Y

Ctrl + Z je prečica na tastaturi za komandu Undo, koja poništava poslednju radnju u dokumentu (kucanje, brisanje, formatiranje, itd). Ctrl + I je komanda Redo, koja vam omogućava da ponovite poslednju radnju koju ste prethodno poništili.

3. CTRL + A

Ctrl + A je prečica na tastaturi kojom se selektuje kompletan tekst u dokumentu. Osim u Word-u, za brzo označavanje svog teksta u dokumentu koristi se i u drugim programima za obradu teksta.

4. CTRL + S

Istovremeno pritiskanje tastera Ctrl + S koristi se za snimanje dokumenta u Word-u.

5. CTRL + F

Ctrl + F otvara boks za pretragu unutar teksta, pomoću koga možete lakše pronaći određenu reč ili frazu u tekstu, pogotovo ukoliko reč o dugačkom dokumentu. U okviru boksa se nalazi i opcija "Replace" kojom se neka reč ili više reči unutar teksta lakše može zameniti drugom.

Istorija Internet Explorer-a
Izvor: YouTube/ @Windows Expert

6. CTRL + B / CTRL + I / CTRL + U

Ove tri prečice se koriste za formatiranje teksta. Kombinacija Ctrl + B se koristi za podebljavanje ("boldovanje") teksta, pomoću Ctrl + I selektovani tekst se prebacuje u italik (tj. kurziv), dok se kombinacija tastera Ctrl + U koristi za podvlačenje selektovanog teksta.

7. CTRL + L / CTRL + E / CTRL + R

Ove tri prečice se koriste za formatiranje teksta u Word-u. Kombinacija Ctrl + L poravnava tekst sa leve strane, Ctrl + E centrira tekst u sredini dokumenta, dok Ctrl + R selektovani tekst poravnava udesno.

8. CTRL + K

Prečica Ctrl + K otvara boks za ubacivanje hiperlinka u selektovani deo teksta ("linkovanje").

9. CTRL + P

Kombinacija tastera Ctrl + P otvara prozor za štampanje dokumenta. U njemu možete da promenite podešavanja i pregledate kako će dokument izgledati i konačnoj verziji pre nego što ga odštampate.

10. ALT + CTRL + 1 / ALT + CTRL + 2 / ALT + CTRL + 3

Ove prečice se u Wordu koriste za podešavanje različitih stilova naslova, podnaslova i naslovnog bloka (Heading 1, Heading 2 i Heading 3) u dokumentu.

Ova prečice na tastaturi su među najčešće korišćenima u Word-u, brzo se uče i veoma su praktične. Lako se koriste i mogu vam uštedeti dosta vremena tokom rada u Microsoft Word-u.

BONUS VIDEO:

Robot-pas Spot progovorio uz pomoć ChatGPT-a
Izvor: Boston Dynamics

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA