Ovo boli

NE MOGU DA KUPE PROCESORE BRŽE OD 25 MHZ: Tajvan uveo sankcije, Rusi u ogromnom problemu

Tajvan je sankcijama uveo brojna ograničenja na procesore koje Rusija i Belorusija mogu da kupe - brzina takta do 25 MHz i performanse od 5 GFLOPS-a su samo neka od njih...

Izvor: SmartLife / Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

Svojom novom odlukom, Tajvan će Rusiji i Belorusiji dozvoljavati da kupuju procesore, ali njihove brzine takta neće smeti da prelaze 25 MHz, dok su performanse ograničene na 5 GFLOPS-a.

Kako prenosi DigiTimes, tajvansko ministarstvo za ekonomska pitanja je nedavno objavilo listu strateških visokotehnoloških proizvoda zabranjenih za izvoz u Rusiju. Ove sankcije su pogodile i Belorusiju, jer Tajvan smatra da bi mogli da pomognu Rusiji da uvozi takvu robu.

Lista zabranjene robe za izvoz ne pokriva samo moderne čipove, već i svu tehnologiju koju bi Rusija mogla da reverzno konstruiše, što uključuje opremu za litografiju, skenere i skenirajuće elektronske mikroskope.

Što se tiče čipova koje Rusija i Belorusija mogu da kupe od Tajvana, postoji mnogo ograničenja - ne smeju imati performanse više od 5 GFLOPS. Poređenja radi, Nintendo 3DS konzola iz 2011. godine je imala performanse od 4,8 FP32 GFLOPS.

Dodatno, izvezeni čipove ne mogu imati aritmetičko-logičke jedinice više od 32 bita, više od 144 pina, kao ni eksternu interkonekciju sa brzinom prenosa podataka od 2,5 MB/s ili više. Povrh svega, njihova radna frekvencija ne sme da prelazi 25 MHz, što je brzina koja je predstavljena osamdesetih godina prošlog veka!

Ruska vlada je uložila 38,3 milijardi dolara u lokalnu mikroelektronsku industiju u nadi da će povećati proizvodnju koristeći svoj trenutni proces od 90 nm, kao i da će proizvoditi čipove na 28 nm procesu do 2030. godine.

Najnoviji AMD procesori su izrađeni na TSMC procesu od 5 nm i čeka se spuštanje na četiri i vrlo brzo i tri nanometra.