Baterija ili igre?

USPORAVAJU TELEFONE ZA NAŠE DOBRO: Da li su proizvođači koji guše performanse zaista bili u pravu?

Iako je razumljivo zašto korisnici kritikuju odluku, ističe se da je kod pametnih telefona, tableta i drugih nosivih uređaja važnije koliko traje baterija, koliko se elementi greju, nego kakve su performanse.

Mobilne igre
Izvor: Pexels/ RODNAE Productions

Na desetine korisnika se nedavno požalilo da Game Optimizing Service (GOS) kompanije Samsung ograničava performanse nekih aplikacija i igara na pametnim telefonima.

Uskoro je stigao odgovor, a kompanija je objasnila da optimizacija služi da CPU i GPU zaštiti od pregrevanja, a bateriju od brzog trošenja.

Možda će vas zanimati

To nije prvi put da telefoni guše aplikacije i igre, budući da je OnePlus 2021. godine učinio isto.

Korisnici su nezadovoljni jer plaćaju premijum hardver koji na kraju ne mogu da koriste, a testovima je utvrđeno da su Galaxy S22 Ultra performanse nakon uključivanja optimizacije navodno oslabile za 50%.

Iako je razumljivo zašto korisnici kritikuju odluku, ističe se da je kod pametnih telefona, tableta i drugih nosivih uređaja važnije koliko traje baterija, koliko se elementi greju, nego kakve su performanse. Zbog toga se tvrdi da Game Optimizing Service kompanije Samsung postoji s dobrim razlogom.

Testovi pokazuju da aplikacije troše mnogo više na neotimizovanim Galaxy S22 Ultra telefonima sa Snapdragon 8 Gen 1 SoC, a razlika se vidi već u prvom minutu nakon što se isključi optimizacija (troši više od 10 W, što je mnogo za mobilne uređaje koji se obično kreću oko 7 W). Baterija zbog toga brže slabi, a uređaj se više greje, dok se performanse na duži rok ne popravljaju toliko da bi to moglo da predstavlja prednost.

Pogledajte video:

Tutorial: Disable GOS (Game Optimizing Service) on Samsung Galaxy S22 Ultra, 60FPS Genshin Impact!
Izvor: YouTube/ @Golden Reviewer

Napominje se da jedan test nije čvrst dokaz, ali stručnjaci kažu da pomaže da se razume da je odluka o optimizaciji aplikacija i igara ne samo nužna, već i mudra. To ne znači da bi kompanije i ubuduće trebalo da guše aplikacije bez znanja i dozvole korisnika, već da im dozvole da sami izaberu da li im je važnije trajanje baterije ili performanse. Mada većina korisnika nije primetila promene u optimizaciji kod Samsung ili OnePlus telefona, brže trošenje baterije se uglavnom odmah oseti, a to ipak ukazuje šta je većini bitnije.