Važna odluka

BATERIJE TELEFONA BIĆE OPET IZMENJIVE: Lakši servis, manja cena održavanja i mnogo brža zamena

Evropska unija želi da od 2024. godine telefoni i drugi mobilni uređaji imaju izmenjive ili makar baterije koje će se menjati lakše i jeftinije.

Izvor: SmartLife / Apple

Evropski parlament izglasao je novu u nizu IT uredbi koja ovog puta predviđa da na baterijama mobilnih telefona, mobilnih uređaja, gedžeta i drugog pribora mora biti navedeno njihovo trajanje.

Ista uredba trebalo bi da primora i proizvođače mobilnih telefona da u bliskoj budućnosti ponude pametne i druge telefone sa lako izmenjivom ili zamenljivom baterijom.

Poslednju deceniju obeležio je trend proizvodnje mobilnih telefona koji su u potpunosti zatvoreni i na kojima je zamena baterije komplikovan proces - iPhone je tipičan primer.

Zbog ovakve prakse je čak i ovlašćenim servisima sve komplikovanije da popravljaju pametne telefone i to zbog komplikovanog procesa otvaranja i nekad još težeg procesa zatvaranja uređaja nakon servisa.

Zbog svega ovoga Evropska unija pokušava da promeni navedenu praksu.

"Do 2024. godine, baterije u uređajima poput mobilnih telefona moraju biti osmišljene i realizovane tako da ih potrošači i nezavisni servisi mogu lako i bezbedno zameniti", istakli su iz Evropskog parlamenta u saopštenju. Poslanici EP, takođe insistiraju na tome da treba da se proceni da li je moguće ovu uredbu primeniti na sve punjive baterije u različitim uređajima.

Uredbu je izglasao Evropski parlament kao odgovor na žalbe potrošača da se životni vek baterije skraćuje nakon svakog ažuriranja telefona. Ova odluka se može tumačiti i kao reakcija na rastuću popularnost Right to repair pokreta u Sjedinjenim Američkim Državama, o kojem smo pisali već nekoliko puta, a koji je i Apple primorao na određene promene.

Ova uredba bi trebalo da stupi na snagu najkasnije do 2024. godine kako bi proizvođači imali vremena da implementiraju nova pravila, a doneta je zbog činjenice da na mnogim mobilnim uređajima pokvarena ili istrošena baterija znači i kupovinu novog uređaja zbog nemogućnosti ili neisplativosti zamene.

Pogledajte kako izgledaju neki uređaji iznutra, kad se otvore tokom popravke: