Olakšava fizički rad

MEHANIČKI SKELET KOJI RADNIKE PRETVARA U SNAGATORE: Da se teret podiže pametnije

Cray X se stavlja na leđa, kao ranac, i teži sedam kilograma, a pričvršćen je za kukove i gornji deo nogu.

German Bionic
Izvor: Smart Life/ German Bionic

Još uvek smo daleko od scena iz naučno-fantastičnih filmova u kojima junaci ulaze u „robotske oklope“ i džinovskim viljuškama podižu teret kao od šale.

Napredak u proizvodnji takozvanih „mehaničkih skeleta“ ipak pomaže u obavljanju teških poslova, a dizajnirani su za različite namene – jedni služe da ublaže povrede kičme, drugi da poboljšaju fizičke sposobnosti (na primer vojnika), dok su treći pak korisni za fizičke poslove koji se ponavljaju.

Možda će vas zanimati

Kompanija German Bionic ide još dalje od toga, budući da tvrdi da je kreirala pametni egzoskelet, koji uči na greškama korisnika, a u pitanju je peta generacija proizvoda Cray X.

Cray X se stavlja na leđa, kao ranac, i teži sedam kilograma, a pričvršćen je za kukove i gornji deo nogu.

Korisnik zahvaljujući ovom dodatku može da podigne do 30 kilograma bez ikakvih poteškoća. Iako se ne radi o ogromnom teretu, Cray X olakšava posao onim radnicima koji po čitav prenose teške stvari. Tu je i Smart Safety Companion sistem, koji pomaže u izbegavanju uobičajenih povreda pri podizanju tereta.

Aplikacija dakle radi u pozadini i radnika obaveštava ukoliko postoji opasnost od povrede, te predlaže pauzu ako proceni da je došlo do premora. Uz pomoć mašinskog učenja sistem stalno uči, pa kažu da vremenom postaje bolji u procenama, samim tim i u zaštiti radnika.

Meet the AI-powered Cray X German Bionic exoskeleton
Izvor: Smart Life/ @John Koetsier

Iako radnika ne pretvara u superheroja, Cray X može da bude koristan kao sredstvo za prevenciju povreda, što bi na kraju sačuvalo zaposlenog, ali i poslodavca. Budućnost u kojoj će svi na leđima nositi neku vrstu robotskog odela možda i nije tako daleko, jer se čini da smo već napravili prvi korak ka kiborzima.