Sve su bolji

RAT ČIPSETOVA SE RAZBUKTAO: MediaTek kontranapad uspešan - Snapdragon, Tensor i Exynos ostavljeni daleko iza…

Namerno smo stavili tri tačke u naslov, jer - odgovor konkurencije se očekuje i neće biti blag :)

MediaTek Dimensity 5G
Izvor: SMARTLife / MediaTek

Od kompletnog autsajdera namenjenog jeftinim i povoljnim uređajima donje i srednje klase, MediaTek je postao mišićavi izazivač najjačih.

Najavom prvog čipseta izrađenog u tehnologiji od četiri nanometra MediaTek je postao svetski lider makar na papiru tj. u tekstu, ali se liderstvo upravo potvrdilo prvim zvaničnim testovima MediaTek Dimensity 9000 čipseta u AI segmentu.

MediaTek Dimensity 9000 najavljen je tek krajem ove godine, a prvi uređaji na tržištu će se pojaviti nakon 2022, iako će mnogi od njih biti najavljeni na prelazu stare godine u novu.

O čipsetu ćemo reći samo ukratko, jer na linku imate sve detalje - MediaTek Dimensity 9000 izrađen je u tehnologiji od 4 nm, a proizvodiće ga TSMC sa ARMv9 hardverom i biće prvi takav čipset na svetu, jer Apple, Samsung i Huawei neće biti u prilici da koriste tehnologiju izrade od tri nanometra tokom 2022. godine najverovatnije.

Izvor: Smartlife

Opravdava očekivanja

Da moć novog MediaTek čipseta nije mrtvo slovo na papiru pokazuju AI Benchmark rezultati Dimensity 9000 čipset, koji je ostvario 692,5 bodova, praktično ostavljajući sve konkurente u prašini.

Prema insajderskim, dakle nepotvrđenim izvorima, Snapdragon 8 Gen 1 neće biti u stanju da skine Dimensity 9000 sa trona, jer trenutno (navodno) ostvaruje do 560 bodova u istim testovima, što je više od 20% manje od MediaTek čipseta. Iako nekima AI test zvuči, onako, nepotrebno, stvar je upravo drugačija - mašinsko učenje i veštačka inteligencija sve više su uposleni u modernim čipsetovima i koriste se za obradu fotografije, videa i zvuka, optimizaciju baterije, multitasking opcije, izračunavanje različitih zahteva i uopšte su prožeti kroz sve aspekte upotrebe telefona.

Nažalost, moćne performanse imaju i svoju negativnu stranu - cena čipseta Dimensity 9000 biće makar dvostruko veća od Dimensity 1200 čipseta, što će uticati direktno i na cenu svih uređaja koji ga budu koristili. Ipak, nema još uvek tačnih podataka o tome i kako se cena Dimensity 9000 čipseta odnosi prema cenama drugih vrhunskih čipsetova - Snapdragon Qualcomm, Exynos Samsung i Tensor Google.

Naravno, ovo je samo jedan od važnih pokazatelja, a na ostale verujemo da nećemo morati dugo da čekamo, jer se Dimensity 9000 već nalazi kod proizvođača telefona i uveliko se testira.

Sad čekamo Snapdragon 8 Gen 1 i Exynos 2200 šta će da kažu tj. urade…

MediaTek Dimensity 9000 5G 4 nm VIDEO
Izvor: MediaTek

MediaTek Dimensity 9000 5G VIDEO
Izvor: MediaTek