Ekrani #3

KUPUJETE MONITOR? Koji ekran monitora je najbolji, šta nude različite vrste, prednosti i mane i koji za šta da odaberete

Autor Ivan Čabrilo

U prvom SmartLife serijalu stručnih tekstova bavimo se ekranima, njihovim prednostima i manama i primenama u različitim oblastima tehnologije i uređaja.

Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Objasnili smo vam uvodne pojedinosti, značenja skraćenica, oznaka i drugih tehničkih detalja, o kojima smo pisali u našem tekstu o ekranima uopšteno, pa samo priču nastavili kako da izaberete pravi ekran za svoj novi televizor.

Ovog puta bavimo se sledećom veliko kategorijom - MONITORIMA.

Tekst o aktuelnim tehnologijama i terminologiji će vam pomoći da razumete o čemu pričamo kada govorimo o najčešćim tipovima ekrana za monitor.

Za šta ćete se odlučiti, pored onog što je definisano vašim budžetom najpre, određivaće i pretežna namena monitora.

Naravno, današnji monitori su prepuni elektronike koja ulepšava sliku, pa će i sadržaji lošijeg kvaliteta biti automatski ulepšani.

Dijagonala i odnos stranica monitora


Monitori, za razliku od televizora, najčešće stoje udaljeni oko pola metra od našeg lica, tj. nadohvat ruke. Kad radimo za računarom, idealna pozicija je ona u kojoj je sredina monitora u visini očiju. To će donekle ograničiti maksimalnu i preporučenu veličinu (dijagonalu) ekrana. Ako je ekran preveliki, neće biti dovoljno da kursor po ekranu pratimo očima, već ćemo okretati glavu kako bismo videli svaki ugao slike.

Neki standard ispod kojeg danas ne bi trebalo da se ide (osim ako niste ograničeni prostorom) je 24 inča. Veličine monitora mogu da idu i do 50 inča (tad već možemo da pričamo o televizoru koji koristite kao monitor), ali neke praktične, uobičajene upotrebe bi taj maksimum stavile na 27-30 inča.

Naravno, odnos stranica monitora ovde igra veliku ulogu. Naime, kada monitor nije preterano visok već ide u širinu, dijagonala može da bude veoma velika. Tako imamo UltraWide monitore od 32-34 inča koje bi najlakše bilo opisati kao “dva obična monitora jedan do drugog“, jer je njihov odnos stranica, recimo, 21:9. Na taj način ćete kupovinom jednog monitora zameniti potrebu da koristite dva monitora u radu, ako vam je potrebna dodatna širina (video montaža, grafički dizajn, uporedni rad sa dva ili više dokumenata…).

Rezolucija i uticaj odnosa stranica monitora


Rezolucija mora da proporcionalno isprati veličinu ekrana, jer će, na primer niska rezolucija na velikom ekranu izgledati loše, naročito imajući u vidu da nam je monitor veoma blizu očiju.

Rezolucija će zavisiti od odnosa stranica, ali uopšteno možemo da pričamo o sledećim rezolucijama:

  • Full HD: 1.920 x 1.080 piksela), 16:9 odnos stranica
  • UWHD: Ultra Wide HD (2.560 x 1.080 piksela), 21:9 odnos stranica
  • QHD/WQHD/2K: Quad HD (2.560 x 1.440 piksela), 16:9 odnos stranica
  • UWQHD: Ultra Wide Quad HD (3.440 x 1.440 piksela), 21:9 odnos stranica
  • UHD/4K: Ultra HD (3.840 x 2.160 piksela), 16:9 odnos stranica

Iz ove liste se lepo vidi da rezolucija monitora zavisi i od odnosa stranica - npr. razlika između Full HD i UWHD ili QHD i UWQHD monitora će, pored rezolucije, uvek biti i u njihovoj visini.

Rezoluciju ćete izabrati na osnovu budžeta i željene upotrebe, ali danas nikako ne bi trebalo ići ispod Full HD na 24-inčnim monitorima. Kada birate rezoluciju monitora u obzir treba da uzmete i konfiguraciju na koju povezujete taj monitor. Naime, ekrani najbolju sliku daju u svojoj maksimalnoj rezoluciji. Iako mogu da rade sa manjim rezolucijama, slika neće biti oštra, jer se više ne prikazuje “piksel-na-piksel“. Ako kupite 4K monitor, a računar vam je toliko slab da jedva pušta Full HD sliku u igrama, to će biti bačene pare, a monitor neiskorišćen.

Vrsta ekrana monitora


Ekrani koji su najzastupljeniji kod računarskih monitora su TFT LCD ekrani koji mogu biti TN, IPS ili VA. Pošto su monitori dosta blizu lica i najčešće ih koristi jedna osoba, slabiji uglovi gledanja manje su uočljivi kod monitora. To ne znači da ne postoje, pa ste možda imali prilike da vidite različite nijanse iste boje na ekranu kako podižete ili spuštate glavu.

Ovo je lakše primetiti kod laptopova, jer se kog njih ugao gledanja često menja, ali ga je i lakše prilagoditi tako da slika bude dobra u odnosu na vaš položaj.

Kao što smo rekli, najslabije uglove gledanja i najlošije boje imaju TN monitori, međutim oni su najbrži u prikazu slike, pa su idealan izbor za gejmere. VA ekrani imaju bolje uglove gledanja, bolje boje, ali su prilično spori. Oni su kompromis između kvaliteta slike i cene. IPS ekrani imaju najbolje uglove gledanja i najbolje prikaze boja - tj. daju izuzetnu sliku. Njihov nedostatak je visoka cena, ali su pravi izbor za sve one kojima je slika osnovni deo rada na računaru - grafički dizajn, video obrada i sl.

Takođe, ako vam je bitno da monitor ima mogućnost rotiranja ekrana, izaberite IPS panel. Upotreba nekog drugog panela daće drastično lošiju sliku u vertikalnom položaju sa puno prelivanja boja zbog uglova gledanja, jer je prikaz optimizovan za horizontalnu primenu.

Frekvencija osvežavanja i odziv monitora


Za razliku od televizora kod kojih smo rekli da su frekvencije osvežavanja 50/60 ili 100/120 Hz, monitori imaju čitav dijapazon vrednosti. Frekvencije mogu da se kreću od 60 Hz sve do 360 Hz (sa raznim kombinacijama međuvrednosti).

Najniže vrednosti osvežavanja sasvim su dovoljne za svakodnevnu upotrebu. Ako ste gejmer, razmislite o monitorima sa frekvencijama osvežavanja iznad 120 Hz, pa sve do vrednosti koje budžet može da vam podnese. Primera radi: 24-inčni monitor istog proizvođača na 60 Hz je oko 150 EUR, dok za model od 360 Hz treba da odvojite preko 800 EUR, ali je razlika u kvalitetu prikaza u brzim igrama nemerljiva.

Odziv monitora

Odziv je još jedan parametar bitan gejmerima i označava brzinu kojom piksel može da promeni boju. Današnji standard je 5 ms za obične monitore, i ne treba gledati monitore koji su sporiji od 5 ms.

Gejmeri će ovaj parametar juriti u oblasti od 1 ms i brže, kako bi brzina promene slike što vernije odgovarala njihovim reakcijama.

Koji monitor kupiti, kako odlučiti


Izbor monitora će pre svega zavisiti od onoga šta će mu biti primarna namera.

Ako igrate igre, najbolji izbor će biti TN panel, dijagonale po želji i rezolucije koju vaš računar može komotno da “potera“. Obratićete pažnju i na to da frekvencija osvežavanja bude što veća, a odziv što brži. Široki, zakrivljen ekran će vam pomoći da se maksimalno uživite u igru, praveći utisak da ste u virtuelnom svetu.

Ako računar koristite profesionalno za grafički dizajn, prelom teksta ili video montažu, IPS ekran je pravi izbor za vas. U ovom slučaju dobijate verne boje i kontrast bez obzira gde vam se glava nalazi u odnosu na ekran, a i svako ko sedi pored vas i učestvuje u procesu videće skoro isto što i vi vidite. Frekvencija osvežavanja i vreme odziva ovde ne igraju presudnu ulogu. Naravno, želećete što višu rezoluciju, kako biste imali što detaljniju sliku. Široki ekrani će vam sigurno biti korisni, kako biste mogli da rasporedite alatke iz programa po ekranu, a da vam ostane puno prostora za rad.

Kompromisno rešenje između ova dva ekstrema su monitori sa VA ekranima. Oni imaju znatno bolji prikaz od TN panela, a po performansama mogu da se približe TN panelima.

Konačan i pravi izbor za vas ćete napraviti “ukrštanjem“ svih ovih parametara i informacija sa planiranim budžetom za kupovinu monitora. Nadamo se da ćete na osnovu informacija iz ovog teksta lakše i informisanije doneti odluku.

Dakle, za koji ćete se tip monitora vi odlučiti?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.