Proboj japanskih inženjera - Apple uređaje bi uskoro mogle da napajaju baterije čvrstog stanja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proboj japanskih inženjera - Apple uređaje bi uskoro mogle da napajaju baterije čvrstog stanja

Autor Ilija Baošić

TDK napravio materijal koji je 20 puta energetski gušći od onoga što mogu da ponude vodeći proizvođači baterija čvrstog stanja.

 TDK baterija čvrstog stanja Izvor: TDK

Japanska kompanija TDK saopštila je da je napravila proboj u tehnologiji baterija čvrstog stanja, koji bi u bliskoj budućnosti mogao da se nađe u manjoj elektronici, poput bežičnih slušalica i pametnih satova.

Novi materijal ima energetsku gustinu od 1.000 vat-časova po litri, što je 100 puta više od uporedivih rešenja u ponudi kompanije TDK, odnosno 20 puta više od baterija čvrstog stanja vodećih konkurenata. Poređenja radi, dugmaste baterije sa tečnim elektrolitom, koje koristimo u kuhinjskim vagama, igračkama i daljinskim upravljačima, imaju gustinu od 400 vat-časova po litri.

Prema rečima prvog čoveka kompanije, ne deluje da ćemo predugo čekati da vidimo novo rešenje u potrošačkoj elektronici.

"Verujemo da naš novi materijal koji smo razvili za baterije čvrstog stanja može značajno doprineti energetskoj transformaciji društva. Nastavićemo razvoj ka ranoj komercijalizaciji", kaže Noboru Saito, izvršni direktor kompanije TDK.

 TDK čvrste baterije Izvor: TDK

Zapravo, iz kompanije kažu da planiraju da već sledeće godine pošalju prototip nove baterije klijentima, kao i da se nadaju da će ubrzo započeti masovnu proizvodnju.

Veoma je interesantno da je TDK jedan od dobavljača baterija za Apple. Prema saznanjima do kojih je došao analitičar Mark Gurman, gigant iz Kupertina ima cilj da na tržište izbaci što tanje uređaje, a kako japanski proizvođač u svom saopštenju za javnost sam spominje pametne satove i bežične slušalice, nije isključeno da će se nova generacija Airpods i Apple Watch uređaja napajati baterijama čvrstog stanja.

Nove baterije koristiće keramički materijal sa čvrstim elektrolitom na bazi oksida i litijumskim anodama, pružajući bolje skladištenje električne energije, manje dimenzije, duže vreme rada, brže punjenje i poboljšanu sigurnost.

Nažalost, TDK ne spominje pametne telefone, tablete, računare i električne automobile, a razlog je jednostavan - skaliranje keramičkih baterija za potrebe ovih uređaja nije moguće zbog krhkosti materijala pri većim dimenzijama. Moraćemo još malo da se strpimo.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA