LOGITECH MX MASTER 3S: Visoke performanse, mnoštvo opcija i nečujni tasteri | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LOGITECH MX MASTER 3S: Visoke performanse, mnoštvo opcija i nečujni tasteri

Logitech MX Master 3S je miš koji postavlja nove standarde u kategoriji poslovnih računarskih miševa. Uz ovaj miš ćete raditi lakše, brže i bolje.

 Logitech MX Master 3S test recenzija miša Izvor: Iskustva & Preporuke

Švajcarsku kompaniju Logitech sigurno nije potrebno posebno predstavljati jer već 40 godina proizvodi visokokvalitetne periferne uređaje za računare, kao što su miševi, tastature, veb-kamere, zvučnici, slušalice i slično. Može se reći da verovatno ne postoji korisnik računara koji nije koristio neki od Logitech proizvoda.

Proteklih decenija, brojni Logitech proizvodi su svojim kvalitetom i performansama postavili nove standarde u industriji računarske opreme, bez obzira na to da li govorimo o opremi namenjenoj poslovnim korisnicima ili pasioniranim gejmerima, a na tom putu je i Logitech MX Master 3S - bežični miš namenjen poslovnim korisnicima koji ne pristaju na kompromise - piše Bojan Milojković sa sajta Iskustva & Preporuke.

Ergonomski oblik i napredne tehnologije

Logitech MX Master 3S se na prvi pogled gotovo ne razlikuje od modela MX Master 2S odnosno MX Master 3, čiji je direktan naslednik. Kao i njegovi prethodnici, Logitech MX Master 3S ima konture koje savršeno prate oblik ljudske šake, zbog čega ovaj miš udobno leži u ruci i omogućava višečasovno korišćenje uz smanjeni zamor ručnog zgloba. S obzirom na to da je dizajn prethodnih modela Logitech MX Master miševa višestruko nagrađivan od strane stručne javnosti, odluka da dizajn ostane isti kao kod prethodnika je sasvim opravdana.

Zahvaljujući pažljivo osmišljenom dizajnu i implementaciji najsavremenijih tehnologija, inženjeri kompanije Logitech uspeli su da ovaj miš opreme zavidnim brojem funkcija koje će vam znatno olakšati i ubrzati rad, a mnoge od njih nećete naći ni na jednom drugom mišu.

Besprekorna kontrola na svim podlogama

Unapređeni Logitech Darkfield optički senzor omogućava da Logitech MX Master 3S koristite na bilo kojoj podlozi, uključujući i potpuno providno staklo - ukoliko je "debelo" barem 4 mm. Ukoliko ste se na nekom poslovnom sastanku ili putovanju našli u situaciji da zbog neodgovarajuće ili neravne podloge ne možete precizno da kontrolišete kursor miša na ekranu laptopa, onda sigurno razumete u kolikoj su prednosti korisnici MX Master 3S miša.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da pomenuti Darkfield senzor ima rezoluciju od 8.000 DPI jer to znači da ćete moći optimalno da podesite brzinu kursora na ekranu, uz zadržavanje maksimalne preciznosti, čak i ukoliko koristite monitor(e) 4K rezolucije. Naravno, rezolucija senzora pokreta se može podešavati, kako biste brzinu i preciznost lako uskladili sa svojim preferencijama.

Izuzetno tihi tasteri

U poređenju sa MX Master 3 mišem, tasteri MX Master 3S miša su tiši za čak 90% - mereno sa metar udaljenosti od samog miša, što znači da nećete smetati kolegama ili ukućanima odnosno ljudima u okolini. Iako su gotovo nečujni, tasteri Logitech MX Master 3S miša pod prstima pružaju jasnu i preciznu povratnu informaciju o svakom kliku.

Kada smo već kod tišine, vredi napomenuti da je i točkić za skrolovanje gotovo nečujan, a uz to poseduje i neke zaista impresivne mogućnosti o kojima će biti reči u nastavku teksta.

MagSpeed točkić - elektromagnet, preciznost, brzina i tišina

Sigurno vam je dobro poznat osećaj dosadnog okretanja (scroll) točkića na mišu dok se krećete kroz jako dugačke internet stranice ili dokumente. Još kad se tome doda i neobičan zvuk točkića koji iritira sve oko vas…

Logitech MX Master 3S nema tih problema. Zapravo, može se reći da je scroll točkić na ovom mišu osmišljen i realizovan na najbolji mogući način.

Točkić na MX Master 3S mišu koristi Logitech MagSpeed mehanizam koji se bazira na elektromagnetu. Zahvaljujući elektromagnetu, skrolovanje ovim točkićem je precizno toliko da možete da pogodite željenu poziciju tačno u piksel, a u isto vreme i brzo toliko da za samo jednu sekundu vremena možete da preletite čak 1.000 linija teksta.

MagSpeed točkić je izrađen od nerđajućeg čelika i ima tri režima rada: standardni, Hyper-Fast i SmartShift.

 Logitech MX Master 3S Izvor: Logitech

U standardnom režimu rada, tokom okretanja točkića, pod prstom ćete osetiti jasno definisane podeoke i umeren fizički otpor, kao i kod svakog drugog miša.

U Hyper-Fast režimu rada točkić ne pruža fizički otpor, pa će samo jedan pokret prsta biti dovoljan da točkić napravi na stotine krugova, zahvaljujući inerciji i već pomenutom elektromagnetnom mehanizmu. Iako se okreće izuzetno velikom brzinom, točkić je maltene nečujan u Hyper-Fast režimu rada.

Najzanimljiviji i najpraktičniji je SmartShift režim rada koji predstavlja kombinaciju standardog i Hyper-Fast režima. U SmartShift režimu rada, laganim okretanjem scroll točkića pod prstom ćete osećati klasične podeoke i otpor, tj. točkić će se ponašati standardno. Međutim, ukoliko točkić okrenete jače, miš će "razumeti" da želite brže da stignete do određene pozicije na stranici i automatski će aktivirati Hyper-Fast režim rada točkića.

Ukoliko se plašite da će SmartShift tehnologija često grešiti tj. da će aktivirati Hyper-Fast način skrolovanja i onda kada to ne želite, dobra vest je da se prag osetljivosti može fino podesiti. Uz pomoć Logi Options+ softvera možete da podesite gde će u SmartShift režimu biti granica između standardnog i Hyper-Fast načina skrolovanja, tj. koja će sila okretanja točkića biti potrebna za prelazak iz standardnog u Hyper-Fast režim.

Logitech MagSpeed elektromagnetni točkić jednostavno morate da probate kako biste ga doživeli na pravi način, a nakon toga ćete se verovatno zapitati zašto svi miševi nemaju točkić kao Logitech MX Master 3S.

Dodatni tasteri i funkcije po želji korisnika

Visoka preciznost senzora pokreta, nečujni tasteri i napredan scroll točkić nisu jedini aduti Logitech MX Master 3S miša. Naprotiv, sve do sada navedeno predstavlja samo deo onoga što zahtevni poslovni korisnici mogu da očekuju od ovog miša.

MX Master 3S poseduje četiri dodatna tastera i sekundarni scroll točkić, a funkcije svih njih možete jednostavno programirati uz pomoć Logi Options+ softvera.

Kada je reč o dodatnim tasterima, prvi se nalazi odmah iza MagSpeed točkića za skrolovanje, drugi i treći su u zoni palca i inicijalno obavljaju funkciju Back i Forward tastera, dok se četvrti nalazi ispod palca tj. u samom osloncu za palac. Nadohvat palca nalazi se i sekundarni točkić za skrolovanje koji se može koristiti za horizontalno skrolovanje (ovu mogućnost će obožavati svi korisnici Excel-a i drugih programa za izradu tabela), ali i za bezbroj drugih operacija - u zavisnosti od toga kako podesite svoj MX Master 3S.

Iako ovo nije ni prvi ni jedini miš sa programabilnim tasterima, pogotovo ne u proizvodnom asortimanu kompanije Logitech, način na koji je programiranje tastera realizovano vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Naime, Logi Options+ softver nudi mogućnost da određenu konfiguraciju tastera vežete za određeni program koji imate u računaru. Drugim rečima, kad god se na monitoru vašeg računara nalazi određeni program, npr. Word, Excel, Photoshop, AutoCAD, Cubase ili bilo koji drugi, tasteri miša će se automatski podesiti onako kako ste definisali.

Primera radi, možete podesiti da sekundarni scroll točkić ima funkciju zumiranja (+/-) dok ste u Photoshop-u, a da ga koristite za pojačavanje odnosno stišavanje muzike dok radite u Word-u ili za horizontalno skrolovanje dok ste u Excel-u. Broj funkcija koje možete dodeliti svakom od dodatnih tastera je zaista impresivan, pa će svaki korisnik, posle kratkog istraživanja i upoznavanja sa raspoloživim opcijama, lako doći do konfiguracije koja savršeno odgovara njegovim potrebama i poslu koji obavlja. Zaista sjajno.

U okviru Logi Options+ softvera već postoje unapred definisane konfiguracije tastera za veliki broj popularnih programa, koje možete dodatno prilagođavati svojim potrebama, tako da ćete do optimalnih podešavanja doći vrlo lako i brzo. Pogledajte galeriju u nastavku.

Kontrolišite dva računara istovremeno i kopirajte fajlove iz jednog u drugi

Ukoliko u svom radnom okruženju imate dva računara, a na stolu premalo prostora za dva miša, rešenje možete pronaći u Logi Flow tehnologiji koja omogućava da jednim MX Master 3S mišem kontrolišete dva računara istovremeno, pa čak i da prenosite fajlove iz jednog u drugi. Logi Flow funkcija se vrlo jednostavno podešava, a jedini uslov za njeno funkcionisanje je da se oba računara nalaze na istoj mreži, tj. da ih povezuje isti ruter.

Logitech Flow
Izvor: Logitech

Trajanje baterije

Potpuno puna baterija Logitech MX Master 3S miša omogućava do 70 dana korišćenja, a samo jedan minut punjenja obezbediće i do tri sata rada. Punjenje se obavlja putem USB-C konektora koji se nalazi na mišu i standardnog USB kabla koji se dobija u pakovanju. Miš se može koristiti i za vreme punjenja, pa nećete gubiti dragoceno vreme na poslu čak i ukoliko vam se miš isprazni usred radnog vremena.

Povezivanje

Logitech MX Master 3S možete povezati sa računarom na dva načina: putem revolucionarnog Logi Bolt USB prijemnika ili putem Bluetooth Low Energy veze. Vredi napomenuti da je MX Master 3S kompatibilan sa Windows, macOS, Linux, Chrome OS, iPadOS 14 i Android operativnim sistemima, ali se mogućnosti odličnog Logi Options+ softvera mogu koristiti samo na Windows i macOS platformama.

Logi Bolt je nova generacija Logitech-ovog USB prijemnika za bežične miševe i tastature. Za razliku od klasičnih USB prijemnika, koji vezu sa mišem ostvaruju putem standardne radio-veze, Logi Bolt koristi enkriptovanu (zaključanu) vezu koja znatno smanjuje mogućnost da vaš računar bude hakovan kroz USB prijemnik.

Logitech MX Master 3S se može povezati sa tri različita računara odnosno tri različita Logi Bolt prijemnika, a izbor računara sa kojim želite da miš u datom trenutku bude povezan se vrši pomoću Easy-Switch tastera koji se nalazi na donjoj strani miša.

Miš za arhitekte, dizajnere, projektante, programere, fotografe, muzičare…

Kada se sagledaju sve karakteristike i mogućnosti Logitech MX Master 3S miša, nije teško doći do zaključka da će ovaj miš bez po muke zadovoljiti čak i potrebe najzahtevnijih korisnika, a mnoge će čak i iznenaditi mogućnostima kaje nisu ni naslućivali.

Ukoliko radite u programima koji imaju veliki broj alata kojima želite jednostavno da pristupate i da vam uvek budu nadohvat ruke tj. nadohvat prsta, kako biste izbegli dodatne klikove, Logitech MX Master 3S je miš za vas.

Čitajte korisničke recenzije, ocene, iskustva i preporuke i uporedite cene Logitech MX Master 3S miša u prodavnicama širom Srbije.

Izvor: Iskustva & Preporuke

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Neko

Koristim kompletnu mx seriju i zadovoljan sam bio,dok nisam uzeo 3s. Ne znam da li je u njemu problem, ili u swu za njega,al jako loše radi i s vremena na vreme sam gasi gestikulacije ili ne preporznaje u kom sam programu,pa mi pušta neke default gestikulacije. Na prethodnim modelima mi se ovo nikad nije desilo,a imao sam ih sve. Veoma frustrirajuće, pogotovo ako koristite te gestikulacije već godinama. Mx 3 je po meni best buy.