Uređaj koji smanjuje šansu da vam neko hakuje računar | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređaj koji smanjuje šansu da vam neko hakuje računar

USB prijemnici za bežične miševe i tastature su laka meta za hakere, ali postoji rešenje.

 Logi Bolt zaštita od hakovanja računara Izvor: YouTube / Logitech

Hakeri svakodnevno pronalaze nove načine da neovlašćeno pristupe tuđim uređajima i podacima koji se u njima nalaze ili da, koristeći tuđi uređaj, putem interneta obave neku nedozvoljenu radnju.

Verovali ili ne, ukoliko koristite bežičnog miša ili tastaturu, možete biti laka meta hakera - čak i ako spadate u red iskusnih, tehnički potkovanih korisnika računara. Naime, hakeri su našli način kako da zloupotrebe bežične USB prijemnike putem kojih bežični miševi i bežične tastature ostvaruju vezu sa računarima - piše Bojan Milojković sa sajta Iskustva & Preporuke.

Bežični miševi i tastature vezu sa računarima ostvaruju putem radio-veze (RF) koja radi na frekvenciji od 2,4 GHz. Minijaturni prijemnik, koji uključujete u USB port računara, prima radio-signal od miša ili tastature, a zatim ga pretvara u instrukcije koje računar razume kao pokrete, klikove i pritiskanje tastera.

Imajući ovu činjenicu u vidu, grupa hakera je uspela da napravi specijalni radio-odašiljač koji je u stanju da se poveže sa bežičnim prijemnikom koji se nalazi u USB portu vašeg računara, imitirajući miša ili tastaturu. Kada se haker poveže sa vašim USB prijemnikom, može da preuzme kontrolu nad vašim računarom - i to sa daljine od čak 100 metara. Stručnjaci za IT bezbednost su ovu vrstu hakerskih napada nazvali MouseJack.

MouseJack nije jedini problem sa kojim se potencijalno mogu suočiti korisnici bežičnih miševa i tastatura. Postoji još jedan problem, a to je nasumično kratkotrajno prekidanje veze između bežičnog miša odnosno tastature i USB prijemnika u računaru.

Ovaj problem se najčešće javlja ukoliko korisnik u okruženju ima veliki broj bežičnih uređaja koji rade na istoj ili sličnoj frekvenciji kao i bežični miševi i tastature. Problem sa stabilnošću bežične veze ne spada u red bezbednosnih rizika, ali ume i te kako da bude iritantan kada miš krene da "preskače" i "trokira", a tastatura da “guta” slova.

S obzirom na to da su bežični miševi i tastature izuzetno popularni uređaji i da ih koriste milioni korisnika širom sveta, bilo je samo pitanje vremena kada će neka kompanija predstaviti rešenje za ova dva problema. Švajcarska kompanija Logitech, jedan od najvećih svetskih proizvođača miševa, tastatura i druge računarske opreme, prva je došla do rešenja - koje vam ovom prilikom predstavljamo, a zove se Logi Bolt.

 Miš i tastatura Izvor: Logitech

Šta je Logi Bolt

Logi Bolt je ime komunikacionog protokola tj. standarda za bežično povezivanje uređaja, koji ima za cilj da omogući bezbednu i pouzdanu bežičnu vezu, na raspojanju do 10 metara.

Na upravo pomenutoj Logi Bolt tehnologiji se temelji i Logi Bolt USB prijemnik za bežične miševe i tastature. Veza koju bežični miševi i tastature ostvaruju sa Logi Bolt USB prijemnikom je šifrovana tj. enkriptovana, pa ne postoji mogućnost da se putem ove bežične veze neovlašćeno pristupi računaru. Ovako zaštićena bežična veza je imuna i na smetnje koje mogu da se jave u okruženjima sa velikim brojem bežičnih uređaja, što znači da neće dolaziti do povremenog "pucanja" bežične veze koje dovodi do toga da miš "preskače" i "trokira", a tastatura da "guta" slova.

Logi Bolt USB prijemnik ima isti oblik i dimenzije kao čuveni Logitech Unifying USB prijemnik. Jedina razlika je u prisustvu Logi Bolt logotipa koji asocira na munju. Dakle, reč je o minijaturnom USB prijemniku koji neće smetati susednim USB priključcima i koji nećete morati da isključujete iz USB priključka prilikom transporta laptopa.

O bezbednosti bežične veze koja se ostvaruje putem Logi Bolt USB prijemnika stara se Bluetooth Low Energy bežilna tehnologija na koju su primenjeni "Security Mode 1, Security Level 4" bezbednosni standardi, poznati i kao Federalni standardi za obradu informacija (FIPS). Ove bezbednosne standarde je definisao američki Nacionalni institut za standarde i tehnologije (NIST), a primenjuju se u američkoj saveznoj vladi, Kanadi i Evropskoj uniji.

Kompletan bezbednosni mehanizam je potpomognut Elliptic Curve Diffie-Hellman P-256 (ECDH) i AES-CCM enkripcijom, što Logi Bolt tehnologiju čini pravim izborom za firme odnosno za sve korisnike kojima je bezbednost podataka važna.

Povežite do šest Logitech uređaja sa računarom uz pomoć samo jednog Logi Bolt prijemnika

Kompanija Logitech je 2009. godine predstavila svoj Unifying USB prijemnik za bežične miševe i tastature. Uz pomoć samo jednog Logitech Unifying USB prijemnika mogli ste da povežete do šest Logitech proizvoda sa računarom - istovremeno.

Ovu fantastičnu mogućnost ima i novi Logi Bolt USB prijemnik, što znači da nećete morati da angažujete dva USB priključka na računaru kako biste istovremeno koristili i bežičnog miša i bežičnu tastaturu. Takođe, nećete morati ni da menjate USB prijmenike ukoliko kod kuće i na poslu koristite isti laptop, a različite miševe, što je zaista sjajno.

 Logitech uređaji Izvor: Logitech

Sa kojim Logitech uređajima i operativnim sistemima je kompatibilan Logi Bolt prijemnik

Iako je Logi Bolt generacijski naslednik Logitech Unifying prijemnika, ovi prijemnici nisu međusobno kompatibilni. Drugim rečima, miševi i tastature koje zahtevaju Logitech Unifying USB prijemnik se ne mogu povezati sa Logi Bolt prijmenikom, baš kao što se ni uređaji koji zahtevaju Logi Bolt prijemnik ne mogu upariti sa Unifying prijemnikom.

Nakon predstavljanja Logi Bolt USB prijemnika, kompanija Logitech je predstavila i čitavu paletu proizvoda koji su kompatibilni sa novom generacijom prijemnika, a u momentu pisanja to su:

Tastature

  • MX Mechanical
  • MX Mechanical (Mac)
  • MX Keys Mini
  • MX Keys Mini (Mac)
  • Pop Keys

Miševi

  • MX Master 3S
  • MX Master 3S (Mac)
  • Lift
  • Signature M650
  • Pop Mouse

USB prijemnik je kompatibilan sa praktično svim operativnim sistemima, uključujući Windows, macOS, Linux, Chrome OS, Android, iOS i iPadOS.

Da li je vreme za novog miša ili tastaturu?

Ukoliko vas je zbog priče o Logi Bolt tehnologiji "zasvrbeo" džep ili ste već želeli da kupite novog miša ili tastaturu - sada je pravo vreme da to učinitie. Naravno, to ne mora biti Logitech, ponuda je raznovrsna, a najveću pomoć pri izboru vam mogu pružiti recenzije, ocene, iskustva i preporuke za tastature i miševe na sajtu Iskustva & Preporuke, koje su napisali korisnici koji već koriste na stotine različitih modela koji se mogu pronaći na našem tržištu.

Izvor: Iskustva & Preporuke

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrčela

Nema više hakovanja kao ranije. Danas su i mikrokontroleri toliko brzi, a neki imaju i 2 jezgra , kao sto je ESP32, da svaka enkripcija (bilo koji algoritmić) može softverski da se radi ekstremno brzo. Preporučujem da se upoznate sa ESP32, da precizno vidite, doživite i upravljate sa 2 fizička jezgra, taskovima, threadima, semaforima, mutexima... Da vidite pravu razliku izmedju taskova (fizičkih jezgara) i threadova (softverske imitacije).