Xiaomi napravio revolucionarnu bateriju čvrstog stanja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Xiaomi napravio revolucionarnu bateriju čvrstog stanja

Xiaomi baterija čvrstog stanja nudi duplo veću gustinu energije, bolje performanse na hladnoći i značajno bolju bezbednost korišćenja.

 Xiaomi veliki proboj u razvoju baterija čvrstog stanja Izvor: Weibo / Xiaomi

Kineski tehnološki gigant, Xiaomi, najavio je putem svog Weibo profila da je ostvario veliki proboj u razvoju baterija čvrstog stanja (Solid-state battery), ostvarivši više nego duplo veću gustinu energiju, bolje performanse na niskim temperaturama i bolju bezbednost u odnosu na postojeće litijum-jonske baterije

Tačnije, kompanija tvrdi da je njihova tehnologija čvrste baterije uspela da postigne gustinu energija od 1.000 Wh/l (u odnosu na 450 Wh/l), poboljšanje performansi od 20% tokom pražnjenja na niskim temperaturama, kao i značajno bolju bezbednost u eksperimentima punkture.

Kao i svi tehnološki proboji, najveći izazov koji je sada pred kompanijom Xiaomi jeste kako da masovno proizvede ovu bateriju, koja bi bez sumnje donela revoluciju ne samo na tržištu prenosivih elektronskih uređaja, već i na polju električnih automobila.

Najveća razlika između baterije čvrstog stanja i tradicionalnih baterija jeste elektrolit, koji se u novoj tehnologiji nalazi u čvrstom stanju. Čvrsti elektroliti nudi bolju mehaničku čvrstoću i stabilnost od tečnih elektrolita koji se obično koriste u tradicionalnim baterijama. Baterije čvrstog stanja takođe imaju potencijal da reše mnoge izazove sa kojima se suočavaju tradicionalne baterije, kao što su niska gustina energije, loše performanse na niskim temperaturama i bezbednosni problemi.

Gustina energije

Gustina energije od 1.000 Wh/l, koja je potvrđena u laboratorijskim uslovima, je značajno poboljšanje u odnosu na postojeća rešenja. To znači da se više energije može skladištiti u manjem prostoru, što je od krucijalne važnosti za budućnost tehnologije. Kako bi pokazao da ova tehnologija funkcioniše i na pametnim telefonima, kineski gigant je upakovao bateriju čvrstog stanja u prototip Xiaomi 13 uređaja, čiji kapacitet je 6.000 mAh, odnosno 1.500 mAh veći od uređaja koji je dostupan na tržištu, čime je značajno produžila autonomiju ovog telefona.

Performanse na niskim temperaturama

Pored velike gustine energije, Xiaomi baterija čvrstog stanja takođe nudi poboljšane performanse na niskim temperaturama. U izuzetno hladnim uslovima, viskoznost elektrolita u tradicionalnim baterijama naglo raste, ometajući transportni kapacitet litijum-jona i rezultirajući brzim padom provodljivosti litijuma za 60 odsto. Međutim, čvrste baterije mogu da održe dovoljnu litijumsku provodljivost na niskim temperaturama, što znači da imaju sposobnost da bolje rade u hladnim okruženjima. Xiaomi tvrdi da njihova nova baterija nudi 20 odsto bolje performanse pražnjenja u odnosu na postojeća rešenja na temperaturi od -20° C, što ih čini pogodnijim za upotrebu u električnim automobilima u hladnijim područjima.

Bezbedne za korišćenje

Još jedna velika prednosti Xiaomi baterija čvrstog stanja jeste njihova značajno bolja bezbednost. Korišćenje čvrstog elektrolita može da spreči penetraciju litijumskih dentrita, koji mogu da izazovu kratak spoj i druge bezbednosne probleme.

Tehnički tim kompanije je takođe razvio metodu da poboljša otpornost na punkturu. Oblaganjem pozitivne elektrode keramikom od čvrstog elektrolita, baterija može da izdrži ubod i spreči komunikaciju između pozitivne i negativne elektrode, smanjujući mogućnost eksplozije.

Navijamo da uspe

Sve u svemu, nova tehnologija kompanije Xiaomi predstavlja ogroman korak napred u razvoju baterija sledeće generacije, i nudi potencijal značajnog poboljšanja performansi i sigurnosti. Zauzvrat, to može dovesti do razvoja novih inovacija na polju prenosive elektronike, električnih automobila, ali i električnih aviona, kojima je u ovom momentu najveći problem domet.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 11

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miki

Pa i litijum polimer baterija ima elektrolit u čvrstom stanju. Ne znam zašto je odjednom prestala njihova proizvodnja.

Mrčela

Nije ovo novo. Pre par godina neka naucnica (klinka neka) u americi je ovo otkrila, tacni se secam. Samo dosta ce jos vode proteci dok se to stabilizuje.

Lane

Pravo poranje je, koliko je teska ova baterija?