Da li ste spremni za leteće taksije? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li ste spremni za leteće taksije?

Autor Ilija Baošić

Očekuje se da tržište letećih taksija do 2035. godine dostigne 150 milijardi dolara prihoda.

 Wisk leteći električni taksi traži odobrenje za komercijalni prevoz putnika Izvor: Wisk

Startap Wisk Aero predstavio je šestu generaciju svog letećeg taksija, potpuno električnu letelicu sa četiri sedišta koja može da leti bez pilota. Kompanija, u koju je Boeing uložio 450 miliona dolara, tražiće odobrenje američke Federalne uprave za vazduhoplovstvo (FAA) da prevozi putnike kao deo komercijalne usluge letećeg taksija.

Wisk teži da postane prva kompanija za "naprednu vazdušnu mobilnost" koja će dobiti zeleno svetlo od FAA za testiranje prevoza putnika. Prema FAA pravilima, avio-kompanije moraju da dobiju tri vrste sertifikata pre nego što pokrenu komercijalnu uslugu.

Leteći taksi kompanije Wisk ima šest prednjih rotora koji se mogu pomerati, svaki sa pet lopatica, kao i šest zadnjih rotora, od koji se svaki sastoji od dve lopatice i ostaje fiksiran u vertikalnom položaju. Kompanija kaže da brzina krstarenja letelice iznosi 220 km/h, da ima domet od 140 km, kao i da može leteti na visinama od 760 do 1.200 metara.

Wisk ima cilj da jednog dana obezbedi međugradsku taksi uslugu koja se može naručiti pomoću aplikacije. Plan je da vozilo nema pilota - umesto toga, njime će upravljati sistem autopilota pod nadzorom ljudskog pilota na daljinu. Letelica bi teoretski uzletala i sletala sa platformi koje se nalaze na vrhovima zgrada.

 platforma za leteće taksije Izvor: Wisk

Kompanija se nada da će lansirati svoju taksi uslugu u narednih pet godina, a kada se to desi, predviđaju da će obavljati 14 miliona letova godišnje na oko 20 velikih tržišta širom sveta.

Wisk nije jedini koji želi da pokrene ovu uslugu. Kompanije kao što su Joby Aviation, Volocopter, Ehang i Archer takođe tvrde da su blizu lansiranja letećih taksija, a uspele su da privuku ulaganje kompanija Hyundai, Toyota, Airbus, Boeing, Bell i Uber. Analitičari predviđaju da bi tržište letećih taksija moglo da naraste do 150 miliona prihoda do 2035. godine.

Naravno, postoje ozbiljne prepreke pre nego što Wisk ili bilo koja druga kompanija uspe da pokrenu komercijalnu uslugu. Odnos snage i težine je veliki izazov za električni let. Gustina energije je ključan parametar, a današnje baterije ne sadrže dovoljno energije da većinu aviona podignu sa zemlje. Poređenja radi, mlazno goriva daje oko 43 puta više energije nego baterija iste težine.

Upravo je o problemu današnjih baterija govorio izvršni direktor kompanije Eviation, čiji potpuno električni putnički avion, Alice, je nedavno uspešno obavio prvi let.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Maximus Decimus Meridius

Mislim da će masnokosi sve da pobedi sa svojim letećim autom, najavljivao je još pre 2 godine i čini mi se da je tek sada napravio auto na daljinski, samo za letenje koristi papirne avione.